Splnění požadavků ministerstev by zvýšilo deficit na 105 mld Kč

30.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Splněním požadavků jednotlivých ministerstev by se navrhovaný deficit státního rozpočtu na příští rok prohloubil až na 105 miliard korun. Vláda navrhuje rozpočtový schodek 39,8 miliardy korun. Jak dále píší dnešní Hospodářské noviny (HN), požadavky jednotlivých ministerstev a nároky na zdroje vysoce překračují představu ministra financí Pavla Mertlíka.

Například ministr školství požaduje o 12 miliard více, než je jeho "limit", šest miliard nad uvažovanou částku nárokuje ministerstvo průmyslu a obchodu, po sedmi miliardách navíc chtějí pro své úřady ministr dopravy a ministr práce a sociálních věcí, o 9,5 miliardy nad doporučený limit potřebuje pro svůj resort ministr zemědělství.

Spolu s předpokládanými deficity ostatních složek soustavy veřejných financí by tím podle listu hrozil v příštím roce fiskální deficit 150 miliard Kč. Jeho podíl na hrubém národním produktu České republiky by tvořil 7,5 procenta, přičemž maastrichtská kritéria připouštějí schodek veřejných financí tři procenta z HDP.

"Resorty vždy předkládaly návrhy vyšší, než byly limity stanovené ministerstvem financí, ale rozsah jejich požadavků na příští rok je enormně vysoký," řekl listu náměstek ministra financí Eduard Janota, podle něhož ministerstvo financí nakonec do vlády předloží rozpočet v původně uvažované podobě s deficitem 39,8 miliardy korun. K tomuto návrhu ovšem připojí i další požadavky resortů k posouzení, píší HN.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU