Členové Družstevní stavební záložny požadují nucenou správu

30.08.1999 | ,
Domovská stránka


Podílníci Družstevní stavební záložny (DSZ) Praha požadují zavedení nucené správy v této kampeličce, jíž Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zakázal činnost na 15 dní. Ve své hlavní zpravodajské relaci to uvedla televize Nova s tím, že o nejbližším osudu záložny by se mělo rozhodnout v úterý. "Vše přitom nasvědčuje tomu, že peníze družstevníků projdou nucenou správou," uvedla Nova.

Podle televize totiž v pátek několik desítek z 2500 družstevníků požádalo dohlížecí úřad o zavedení nucené správy v tomto finančním ústavu. Ta by měla především zjistit, jaký je nyní majetek společnosti.

Situací v Družstevní stavební záložně Praha, které se nedostává hotových peněz, se v současnosti také zabývá nový předseda představenstva České asociace záložen (ČAZ) Miroslav Kalinský. Ten z titulu své funkce inicioval shromáždění členů DSZ, které se uskuteční 1. září v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.

DSZ má 2500 členů a vklady přes 300 miliónů Kč. Do potíží se podle informací ČTK dostala neprozíravými dlouhodobými investicemi, aniž by počítala s výplatami termínovaných vkladů a předčasnými výplatami.

Množící se nároky členů, mezi nimiž se začaly šířit poplašné zprávy, není DSZ schopna v plné výši hradit. V ČR nyní působí téměř sto spořitelních a úvěrových družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady téměř deset miliard Kč. Tři největší z nich již podle podle dřívějších Kalinského informací vyjádřily ochotu DSZ pomoci.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka