1. Družstevní záložna Ostrava nabízí DSZ 20 miliónů korun

31.08.1999 | ,
Domovská stránka


1. Družstevní záložna Ostrava nabízí 20 miliónů korun vkladatelům Družstevní stavební záložny Praha (DSZ), kterým vzniklá situace, kdy Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zakázal DSZ činnost na 15 dní, způsobila závažný sociální problém. Částka bude kryta majetkem DSZ, sdělil včera ČTK mluvčí České asociace záložen (ČAZ) David Soukup.

Podílníci DSZ požadují zavedení nucené správy v této kampeličce, která se podle informací ČTK dostala do potíží neprozíravými dlouhodobými investicemi, aniž by počítala s výplatami termínovaných vkladů a předčasnými výplatami. Množící se nároky členů, mezi nimiž se začaly šířit poplašné zprávy, není DSZ schopna v plné výši hradit.

Od pondělí 6. září budou moci vkladatelé DSZ vyplnit v sídle ČAZ v Truhlářské ulici 15, Praha 1 žádost o postoupení pohledávky. Jejich vklady jim budou vyplaceny až do celkové výše 20 miliónů korun podle naléhavosti a pořadí, uvedl Soukup. "Je to opatření, které vstoupí v platnost, jestliže na DSZ nebude uvalena nucená správa. A pokud by i byla, předpokládám, že jsme schopni se takto s nuceným správcem dohodnout," uvedl na dotaz ČTK předseda představenstva ČAZ Miroslav Kalinský.

Podle Kalinského bude "trochu komplikované" posuzovat, kdo je více sociální případ a kdo méně. "My o to zhodnocení požádáme někoho jiného. Jakmile bude mít DSZ pro jednání statutárního zástupce s podpisovým právem, může to být i nucený správce, nabídnutá pomoc bude bezprostředně vyplacena," doplnil.

Kalinský rovněž inicioval shromáždění členů DSZ, které se uskuteční 1. září v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. DSZ má 2500 členů a vklady přes 300 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka