Autodopravci navrhují razantní snížení sazeb silniční daně

31.08.1999 | ,
DANĚ


Vlastní návrh novely zákona o silniční dani snižující sazby až o deset procent podalo prostřednictvím poslance Pavla Němce (US) sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Jak včera sdělil zástupce generálního tajemníka Česmadu Martin Špryňar, důvodem tohoto kroku byla neakceptovatelnost návrhu ministra financí Pavla Mertlíka z minulého týdne na pětiprocentní snížení daně, i snaha, aby materiál projednala Poslanecká sněmovna již na říjnové schůzi.

Návrh počítá se snížením sazeb silniční daně u nižších hmotnostních kategorií vozidel o pět procent, u těžkotonážních souprav by se měla daň snížit o deset procent. Například majitel soupravy o hmotnosti nad 40 tun nyní platí ročně 50 400 Kč, což je jedna z nejvyšších sazeb v Evropě.

Mimo to návrh obsahuje plošné zvýhodnění vozidel splňujících ekologické normy Euro 2 a v budoucnu Euro 3 o 25 procent, respektive o 50 procent.

Ve čtvrtek by se měl sejít krizový štáb Česmadu, který zváží konání protestních akcí ohlášených na 10. září. Ty by měly spočívat v pomalé jízdě kolony nákladních vozů v době dopravní špičky. Protestní akce mají upozornit na vysoké daňové zatížení dopravců. "Podle mých informací jsou dopravci stále nespokojení, a tak protesty zřejmě budou," uvedl Špryňar.

Česmad reprezentuje zhruba 2000 podnikatelů v autodopravě, což představuje 80 procent přepravních kapacit trhu.

Zdroj: HN 31.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ