Právo: Mertlík chce daně i pro ztrátové podnikatele

07.09.1999 | ,
DANĚ


Ministr financí Pavel Mertlík navrhl vládě, aby daň z příjmů platili také podnikatelé, kteří vykazují ztrátu a dosud byli od daňové povinnosti zproštěni. Minimální daň by u fyzických osob činila 12.000 Kč ročně, u poplatníků, kteří nejsou plátcem DPH pak šest tisíc. Minimální daň právnických osob by měla být zhruba dvojnásobná. Informuje o tom dnešní Právo.

Tzv. minimální daň by se měla po schválení vládou a Parlamentem platit poprvé již za rok 2000. Důvodem jejího zavedení je podle ministerstva financí skutečnost, že mnozí podnikatelé nepřiznávají všechny příjmy nebo nadsazují výdaje. Materiál ministerstva se rovněž odvolává na programové prohlášení vlády, kde se mluví o nutnosti omezovat daňové úniky, píše list.

Povinnost zaplatit daň i přes ztrátu by se podle ministerstva financí týkala zhruba 150 tisíc fyzických a 70 tisíc právnických osob. Povinnost platit minimální daň by nevznikla jen v roce zahájení činnosti, v roce následujícím a v roce ukončení činnosti. V prvním roce výběru daně, tedy v roce 2001, by rozpočty státu a obcí měly získat 3,1 miliardy korun, dodává Právo.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ