Vláda dala pokyn k přípravám na výplatu vkladů Moravia Banky

09.09.1999 | ,
Domovská stránka


Vláda včera uložila ministrovi financí a guvernérovi České národní banky, aby zaslali dopis Fondu pojištění vkladů, opravňující fond k započetí přípravných prací na výplatě vkladů klientů Moravia Banky. O jakékoli pomoci bance vláda dnes nerozhodla, pomoc klientům však nevyloučila. Na dnešní tiskové konferenci po skončení jednání vlády to uvedl ministr financí Pavel Mertlík.

"Fond neaktivujeme proto, že bychom se domnívali že situace banky nemůže být řešena jinak. Chceme jen, aby klienti nemuseli čekat zbytečně dlouho na výplatu vkladů, kdyby se Moravia Bance samotné nepodařilo svoji situaci vyřešit," řekl Mertlík. Ministr dále uvedl, že v současné době jedná Union banka s Moravia Bankou o eventuálním převzetí části úvěrů či o dalších krocích. Ty ale nebyly specifikovány, dodal Mertlík.

"Vláda dala najevo, že nehodlá garantovat úvěry, které by měly být spláceny Moravia Bance a předpokládá, že totéž se týká i ČNB," upozornil Mertlík.

Ministr rovněž zdůraznil, že Moravia Banka je malou soukromou bankou a její osud je primární věcí jejích vlastníků. Vláda proto míní, že není třeba zasahovat, řekl.

"Vláda je nicméně připravena hledat cesty, jak poskytnout úvěry nad rámec postiženým klientům," uvedl Mertlík s tím, že k tomu by mohlo dojít prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). "Muselo by však jít o podniky, které platí daně a sociální pojištění a jsou dobrými klienty každé banky. V žádném případě ale nebude podle ministra vláda ČMZRB ani jinou banku se státní účastí nutit ke krokům, které by byly v rozporu s pravidly trhu. Na druhou stranu je známo, dodal Mertlík, že v ČMZRB jsou tento rok určité nevyužité zdroje.

Bankovní rada České národní banky rozhodla ve čtvrtek 2. září se souhlasem Ministerstva financí ČR vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Centrální banka uložila Moravia bance předběžným opatřením neotevírat nové účty a nepřijímat vklady od veřejnosti na již vedené účty s výjimkou vkladů od osob se zvláštním vztahem k bance a plateb, které souvisejí se splácením pohledávek banky. Moravia banka následně uzavřela všechny své pobočky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka