Leasing v pololetí meziročně zhruba o pět procent vyšší

10.09.1999 | ,
DANĚ


Zhruba o pět procent vzrostl v ČR v letošním prvním pololetí celkový objem nově uzavřených leasingových smluv na movité věci, tedy dopravních prostředků, strojů a zařízení. Jak včera ČTK informoval generální tajemník Asociace leasingových společností ČR Jiří Pulz, objem nově uzavřených leasingů movitých věcí, což je souhrn pořizovacích cen všech věcí bez DPH uvedených do leasingového užívání ve sledovaném období, dosáhl 34 miliard korun.

Celkový objem nově uzavřených leasingů nemovitostí činil v prvním pololetí 1999 zhruba 2,3 miliardy korun a ve srovnání s loňským pololetím se zvýšil o zhruba čtyři procenta.

Pokud jde o zaměření leasingu movitých věcí podle komodit, objem nově uzavřených leasingů byl letos v prvním pololetí nejvyšší u osobních automobilů. Představoval 56 procent nově uzavřených leasingů movitých věcí proti 47 procentům ve stejném období loni. Ze tří na 3,5 procenta se také zvýšil leasing počítačů a kancelářských zařízení a na stejné úrovni 0,5 procenta zůstal leasing letadel, lokomotiv a vagónů.

Naopak podíl leasingových smluv uzavřených na stroje a zařízení se během letošních prvních šesti měsíců snížil z 16 na 15 procent. Na 22 procent z 23,5 procenta klesl podíl uzavřených leasingových smluv na nákladní a užitková vozidla a z deseti na tři procenta poklesl zájem o ostatní předměty, zejména osobní potřeby.

Statistiky za první pololetí 1999 podle Pulze také potvrzují vysoký stupeň koncentrace na leasingovém trhu v ČR. Podíl předních 15 leasingových společností činil podobně jako loni 75 procent.

V této souvislosti Pulz upozornil, že představenstvo Asociace leasingových společností ČR pozastavilo ve středu 8. září pro závažné porušení etického kodexu asociace členství společnosti CARTEX Praha, a.s. (IČO 63080729) a na nejbližší členské schůzi navrhne její vyloučení z asociace.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ