Rozhodujícím termínem pro další vývoj Moravia Banky je 24. září

10.09.1999 | ,
Domovská stránka


Zlomem ve vývoji a.s. Moravia Banka (MB) bude podle jejího managementu termín mimořádné valné hromady, která se uskuteční 24. září. Vedení MB v předstihu projedná s ČNB a pro jednání hromady pak připraví návrhy tří variant dalšího vývoje banky. Na včerejší tiskové konferenci to řekl generální ředitel Jiří Barton.

Prioritou managementu banky je její stabilizace, navýšení základního jmění a vstup strategického partnera. Proto vedení vyzvalo společnost Ernst & Young, která byla koncem loňského roku pověřena výběrem strategického partnera MB, k finalizaci činností zajišťující vstup investora.

Podle Bartona byla příprava vstupu strategického partnera do MB již ve finální fázi, ale vyřazením banky ze stabilizačního programu se situace ztížila. Mezi doporučenými zájemci o kapitálový vstup do MB byly podle Ernst & Young společnosti Oost Europa Participaties z Nizozemska, Haas AG z Rakouska, Allied Irish Bank z Irska a česká investiční společnost Tradeinvest. "Situace banky ovšem také nastartovala nové zájemce, o kterých jsme vůbec netušili," sdělil ředitel. Doplnil, že možným budoucím partnerem může být jistý italský peněžní dům, s kterým vedení zahájí v těchto dnech jednání.

Na programu valné hromady bude vypořádání ztráty minulých let a snaha navýšit základní jmění. Prokazatelný zájem investora o vstup do banky by měl podle vedení dosáhnout souhrnně minimálně dvou miliard korun. "Další alternativou zvýšení základního jmění je možnost kapitalizace pohledávek věřitelů, takže stávající vkladatelé mají možnost zúčastnit se úpisu emise akcií prostřednictvím svých vkladů," řekl ředitel.

V případě, že nebude prokázán zájem o zvýšení základního jmění v uvedených lhůtách a výši, banka předloží hromadě variantu prodeje aktiv a pasiv nebo variantu vyrovnání. Při prodeji aktiv a pasiv bude zachována banka jako systém se všemi produkty, ale technologie a know-how budou prodány jinému bankovnímu domu. "Třetí variantou je ukončení činnosti, kdy všechny věřitele vyrovnáme postupně a proporcionálně," uvedl ředitel.

Na podporu účinnosti všech variant vedení banky přijalo v minulých dnech mimořádná opatření pro vymáhání aktiv. "V duchu tohoto rozhodnutí budou postupně podány návrhy na konkurs," dodal Barton. V tomto případě to pravděpodobně postihne největší podniky severomoravského regionu, kterým Moravia Banka poskytla úvěry a které je nesplácejí.

Bankovní rada České národní banky rozhodla se souhlasem Ministerstva financí ČR minulý čtvrtek vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka