Stát získá prodejem Komerční banky méně, než do ní vložil

20.09.1999 | ,
Domovská stránka


Snaha prodat Komerční banku začíná nabírat na obrátkách

Snaha prodat Komerční banku začíná nabírat na obrátkách. Stát za ni může podle analytiků dostat necelých třicet miliard korun.To je zhruba polovina toho, nač jej pomoc této bance přišla. V středu odpoledne měli být známi předběžní zájemci o privatizaci Ko

merční banky (KB). Zatím však stále zůstávají jejich jména utajena. Podle vyjádření tiskového mluvčího Fondu národního majetku Otakara Veverky byla jednání s poradcem pro privatizaci KB - společností Goldman Sachs - odložena na příští týden. Žádné rozhodnutí tak nepadlo.

Bance před privatizací výrazně pomohl stát

Nejsilnějším akcionářem banky je v současnosti stát, který vlastní 48,7 procenta akcií. Podle odborníků by stát po navýšení základního jmění mohl dostat za KB kolem 28 miliard korun. Tato částka by zhruba odpovídala 1500 Kč na jednu akcii. Přesto tato suma zřejmě nedosáhne ani výše prostředků, které stát do banky vložil. Při přípravě na privatizaci stát pomohl vyčistit úvěrové portfolio banky přes vyvedení špatných úvěrů ve výši 23 miliard do státní Konsolidační banky (KoB).

Tento postup však nebyl prvním vyvedením úvěrů, protože na začátku ekonomické transformace se obchodní banky zbavily úvěrů na trvale obracející se zásoby. Tento systémový krok měl finanční ústavy zbavit úvěrové zátěže z minulosti. Zmíněné úvěry byly také vyvedeny do KoB.

 

Zdroj: LN z 17. z

áří 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka