Vláda má projednat novely zákona o DPH a spotřebních daních

22.09.1999 | ,
DANĚ


Dvě poměrně závažné daňové předlohy bude na svém dnešním zasedání projednávat kabinet Miloše Zemana. Ministři posoudí novelu zákona o dani z přidané hodnoty a novelu zákona o spotřebních daních. Obě předlohy vypracovali ekonomičtí experti ODS.

Novela zákona o dani z přidané hodnoty navrhuje za stanovených podmínek možnost vrácení daně zdravotně postiženým osobám při koupi osobních automobilů tuzemské výroby. Obdobným způsobem je na základě požadavků ministerstva obrany řešena možnost vracení daně z přidané hodnoty jednotkám NATO při pobytu v tuzemsku. Se stejnou myšlenkou přišla i vláda ČSSD. Předlohu, která tyto daňové záležitosti upravuje, již kabinet schválil.

Návrh novely zákona o spotřebních daních nově definuje takzvané malé nezávislé pivovary a navrhuje navíc zrušení daňového zvýhodnění "bionafty", které bude kompenzováno přímými dotacemi pro pěstitele řepky. Samotné zrušení zvýhodnění "bionafty" by znamenalo přínos do státního rozpočtu ve výši 1,6 miliardy korun. Novela zákona usiluje i o zdokonalení dozoru nad výrobou a zpracováním nezdaněného lihu. Právě při výrobě a zužitkování lihu bývají vysoké daňové úniky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ