Slabinou reforem v ČR je vláda

28.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


MMF varuje před vysokým rozpočtovým deficitem v nejbližších letech

Udržitelného oživení ekonomického růstu může dosáhnout pouze vláda se silnou politickou podporou.

Značně pesimisticky vyznívá pro Českou republiku výhled, který ve Washingtonu zveřejnila organizace, sdružující prominentní komerční a investiční banky, pojišťovny obchodní organizace a multilaterální agentury. Jak vyplývá ze zprávy Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) zveřejněné včera při příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, současná vláda v Praze zřejmě nebude hnacím motorem potřebných reforem ve své zemi. "Pokud jde o hluboké strukturální reformy, nezbytné pro řešení rozpočtových tlaků a odstranění podstatných strukturálních slabin ČR, zůstává podpora v Parlamentu a ve vládě nadále slabá," zdůrazňuje IIF.

Kromě strukturálních problémů se podle prognózy česká ekonomika potýká s předluženými a nedostatečně řízenými velkými podniky, neúplnou privatizací a slabým kapitálovým trhem. Udržitelné oživení růstu hospodářství v přijatelné dynamice je možné dosáhnout jen za předpokladu, že menšinová vláda bude schopna prosazovat hlubší reformy, což je však politicky velmi obtížné.

Vysoký podíl mandatorních výdajů v rozpočtu, včetně nových závazků vyplývajících ze členství republiky v NATO a ze začleňování do Evropské unie, bude přitom podle IIF zesilovat již tak rostoucí rozpočtové výdaje. Spolu s oddalováním ekonomické restrukturalizace budou tyto faktory ve střednědobém horizontu představovat rostoucí hrozbu fiskální udržitelnosti.

Rozpočtový deficit ČR se bude v příštích letech pohybovat kolem pěti procent HDP. Postupně klesat ke třem procentům by měl až v roce 2008, uvádí Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své pondělní kompletně zveřejněné pravidelné zprávě k České republice. Podíl celkového státního dluhu na HDP by měl po roce 2003 vzrůst ze 13,7 procenta v loňském roce až k 35 procentům. Na dalších 15 procent odhaduje MMF podíl skrytých dluhů na HDP, což je zhruba 270 miliard Kč. "Tento fiskální výhled je varující, a to nejenom kvůli tomu, že je založen na dost optimistických předpokladech ekonomického vývoje," uvedl MMF.

MMF se v předpovědích značně liší od prognóz českého Ministerstva financí. Fond letos očekává stagnaci a příští rok ekonomický růst ve výši jednoho procenta, naopak ministerstvo předpovídá letos jednoprocentní pokles a napřesrok růst o 1,4 procenta. V dalších letech by se mělo české ekonomice dařit ještě lépe. Měla by růst asi o pět procent ročně a v roce 2010 byl měla jeho meziroční změna dosahovat deseti procent.

Analytici IIF jsou v předpovědích na nejbližší období pesimističtější než MMF. Reálný český hrubý domácí produkt bude v roce 2000 růst jen nepatrně. Příčinou tohoto trendu je podle analytiků IIF očekávání, že reálné příjmy domácností bude omezovat rostoucí nezaměstnanost.

Právě růst reálných příjmů je letos hlavním tahounem ekonomiky. Promítá se totiž do zvýšené spotřeby, která "vytáhla" ve druhém čtvrtletí ze záporných čísel do meziročního růstu 0,3 procenta. Bublina rostoucích reálných mezd však příští rok zřejmě splaskne vzhledem k záměrům vlády nezvyšovat státním zaměstnancům mzdy.

Slabá poptávka a investice pak omezí dovoz, tvrdí IIF. V kombinaci s dalším nárůstem exportu zabrání tyto faktory opětovnému výraznému vzestupu deficitu běžného účtu platební bilance. Schodek obchodní bilance se podle analytiků IIF zvýší v příštím roce na 1,8 procenta hdp z letošních 1,2 procenta.

Rostoucí příliv přímých zahraničních investic a dlouhodobých úvěrů pro rozvoj infrastruktury bude nadále vytvářet tlak na zhodnocování koruny.

Zdroj: HN 28.9.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU