MMF: Celkový státní dluh ČR po roce 2000 bude přes 40 procent HDP

28.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Rozpočtový deficit ČR se bude v příštích letech pohybovat kolem pěti procent HDP. Postupně klesat ke třem procentům by měl až v roce 2008, uvádí Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své včera kompletně zveřejněné pravidelné zprávě k České republice. Podíl celkového státního dluhu na HDP by měl po roce 2003 vzrůst ze 13,7 procent v loňském roce až k 35 procentům. Na dalších 15 procent odhaduje MMF podíl skrytých dluhů na HDP, což je zhruba 270 miliard Kč.

"Tento fiskální výhled je varující, a to nejenom kvůli tomu, že je založen na dost optimistických předpokladech ekonomického vývoje," uvedl MMF.

MMF je v předpovědích optimističtější než například ministerstvo financí. Fond letos očekává stagnaci a příští rok ekonomický růst ve výši jednoho procenta, MF prognózuje letos jednoprocentní pokles a příští rok růst o 1,4 procenta. V dalších letech by měl růst podle MMF asi o pět procent ročně a v roce 2010 o zhruba deset procent.

Průměrná míra inflace by měla letos skončit na 3,6 procenta, v dalších třech letech mírně přesahovat pět procent a od roku 2003 klesnout na 3,7 procenta, kde by se měla nacházet i v roce 2010.

"Setrvačný" scénář založený na této prognóze počítá s nezměněným stavem daňových zákonů a výdajových programů. Otázkou dle MMF zůstává, zda hlavním důvodem zhoršování fiskálního vývoje bude stránka výdajová či příjmová. Postupný pokles podílů příjmů nenaznačuje žádnou přebujelost a reforma by se zde měla zaměřit na přesunutí důrazu z přímých na nepřímé daně. Na straně výdajů jsou hlavním omezením mandatorní výdaje, konstatoval fond. Prognóza hospodářského růstu však v sobě skrývá riziko nejistoty, uvedl MMF, který proto vypracoval i další varianty fiskálního výhledu počítající mimo jiné s méně optimistickým ekonomickým vývojem.

S provedením odkládaných strukturálních reforem počítá reformní scénář. Ten předpokládá daňovou reformu, která by přidala na straně příjmů dvě procenta HDP, redukci dotací finančním i nefinančním organizacím ve výši asi jednoho procenta HDP a reformu penzijního systému ubírající další jedno procento HDP. "Za těchto předpokladů by rozpočtový deficit klesal postupně k dvěma procentům v roce 2003 a státní dluh včetně skrytých závazků by se držel kolem 30 procent HDP," uvedl MMF.

MMF dále vypracoval tři rizikové scénáře. První pracuje s růstem o 1,5 procentního bodu nižším než původně předpokládaným a s inflací o jeden procentní bod nižší.

"Výsledkem by bylo, že se fiskální pozice stane neudržitelnou, deficit poroste až k osmi procentům v roce 2003 a 13 procentům v roce 2010," nastínil fond s tím, že celkový státní dluh by vzrostl do roku 2010 až ke stu procentům HDP.

Další varianta tzv. fiskálního rizika počítá s tím, že se zhorší daňový výběr a nepodaří se udržet pod kontrolou výdaje. To vyústí v roce 2003 v rozpočtový schodek kolem šesti procent a státní dluh v roce 2010 kolem 60 procent HDP.

Poslední scénář kvantifikuje dopady plynoucí ze vstupu do Evropské unie. Týká se otázek kolem strukturálních fondů, požadavků EU na životní prostředí apod. V tomto případě by podle prognózy MMF sice deficit převýšil maastrichtská tři procenta HDP, ale zůstal by v "rozumné míře" stejně jako celkový dluh.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU