Kraje na vyšších daních nevydělají

28.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Daňová přirážkapropod

Daňová přirážka pro podnikání v jednotlivých krajích, kterou obsahuje návrh změny rozpočtových pravidel v rámci reformy územní zprávy, není v Evropě obvyklá.

Odliv podnikatelů a zvýšení nezaměstnanosti by prý byly výsledkem zavedení tzv. regionální přirážky. Vyplývá to ze stanoviska oslovených obcí, které se vyjadřovaly k možnosti zvýšit daň z příjmů. Nárůst daňových příjmů až o sedm procent by jim mohl umožnit návrh nových rozpočtových pravidel, který o víkendu projednával kabinet.

"Nebylo by dobré, kdybychom zvýšili enormně daně z příjmu fyzických osob, protože bychom se obávali odlivu podnikatelů a zvýšení nezaměstnanosti," uvedl tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Zdeněk Sysel. Dodal, že Karlovarsko, Sokolovsko nebo Chebsko by měly naopak snížit daně, a tím podnikatele lákat.

V budoucím novém libereckém kraji zatím neposuzovali možnost upravovat daně. Představitelé státní i veřejné správy se však k návrhu vesměs příznivě vyjadřují a uvádějí, že zřejmě pravomoci využijí. "Z hlediska tvorby finančních zdrojů budoucího kraje tak můžeme pozitivně ovlivnit tvorbu rozpočtu. V celkově širším hodnocení je však uvedená pravomoc diskutabilní," míní vedoucí finančního referátu Okresního úřadu v Liberci Ilja Štěpánek.

 

Pozn:

1) Příjmy z daní a poplatků 2) v tom: DPPO 3) DPFO

Daňové příjmy jsou uvedeny bez pojištění na sociální zabezpečení.

 

Zdroj: HN z 28. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU