Pokud se Praha nedohodne s IPB, vypíše tendr na prodej akcií PMB

29.09.1999 | ,
Domovská stránka


Představitelé pražského magistrátu hodlají šest až sedm týdnů jednat s Investiční a Poštovní bankou (IPB), která má zájem získat majoritu v První městské bance (PMB). Pokud se za tuto dobu obě instituce nedohodnou, vypíše Praha výběrové řízení na prodej části svých akcí, kterých má nyní v bance 73,4 procenta. Novinářům to včera řekl náměstek primátora pro ekonomiku Jiří Paroubek.

"Pokud by nebylo dosaženo úspěšného konce jednání, vyhlásili bychom výběrové řízení na odprodej většinového podílu města s tím, že by si Praha nechala v První městské bance 34 procent," uvedl. Předpokládá však, že se při jednání s IPB "nějakých výsledků doberou".

Město podle Paroubka dostalo od IPB již dva dopisy s nabídkou na spolupráci při řešení problému PMB. "Jednání již mají naprosto reálný základ a obě potenciální smluvní strany vyjádřily zájem spolu jednat," uvedl.

Dodal, že nabídka na vstup strategického partnera, kterou radnice dostala ve "standardním poptávkovém řízení" od společnosti ECM, je nevhodná. Podle Paroubka existuje ještě jedna nabídka, o které však nechtěl hovořit.

Pražští radní minulý týden rozhodli, že se v bance sníží a následně navýší základní jmění z prostředků magistrátu o 350 miliónů korun, aby splnila kritéria České národní banky. Rozhodnutí radních musejí ještě schválit 30. září pražští zastupitelé a také na stejný den svolaná valná hromada ústavu. Paroubek předpokládá, že radnice uzavře s IPB takovou dohodu o spolupráci, na základě které se 350 miliónů korun městu vrátí.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka