MF plánuje tři významné emise dluhopisů

30.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Tři patnáctimiliardové emise státních dluhopisů v cizí měně na zahraničních trzích hodlá během příštích tří let vydat Ministerstvo financí (MF)

Tři patnáctimiliardové emise státních dluhopisů v cizí měně na zahraničních trzích hodlá během příštích tří let vydat Ministerstvo financí (MF). Podle Střednědobého výhledu dluhové služby a státního dluhu na léta 1998 - 2002m který schválila vláda, uvažuj

e MF i o tom, že posílí vydávání střednědobých dluhopisů.

V roce 2000 by se měla uskutečnit sedmiletá emise dluhopisů na zahraničním trhu v cizí měně za 15 miliard korun, uvádí materiál. Na 9,2 mld. Kč bude použito na předstihové splátky jistiny zahraničních půjček a 5,8 mld. Kč na snížení objemu státních pokladničních poukázek. V oce 2001 se má uskutečnit desetiletá a o rok později pětiletá emise dluhopisů na zahraničním trhu v cizí měně, obě za 15 mld. Kč.

Ministerstvo financí tak uvažuje o vydávání státních dluhopisů prostřednictvím EMTN programu, který byl pozastaven zejména kvůli obavám, že jeho plnění může vést k dalšímu posílení kursu koruny.

"Očekává se, že úrokové sazby na zahraničním trhu ve střednědobém horizontu budou nižší než na domácím trhu. Proto mohou zahraniční emise vést ke snížení výdajů na státní dluh," uvedlo MF, které počítá se zahraničním financování jako s doplňkovým zdrojem do 20 % objemu státního dluhu.

MF připravilo emisní kalendář založený na nové strategii emisí státních dluhopisů, který má platit od příštího roku. Očekává, že v letech 2001 - 2002 bude činit schodek státního rozpočtu zhruba 50 miliard. Bude také nutné hradit ztrátu Konsolidační banky ve výši 20 mld. Kč. Pokračování v politice standardních emisí střednědobých dluhopisů v ročním

objemu 20 miliard je neúnosné. Podíl objemu státních pokladničních poukázek by rychle rostl, což je z řady důvodů nežádoucí.

Zdroj: HN z 29. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU