Snaha omezit nezávislost ČNB jde proti světovému trendu

04.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Samozřejmostí je ve světě nezávislost měnové politiky centrální banky

Samozřejmostí je ve světě nezávislost měnové politiky centrální banky. Dokonce i Británie a Japonsko posilují nezávislost svých centrálních bank.

Omezit dosavadní příliš velkou nezávislost České národní banky a hodlají sociální demokracie a ODS. V jejich společném návrhu ústavních změn se počítá s tím, že členy bankovní rady by napříště musel schválit parlament - pravděpodobně horní sněmovna.

Centrální bance by měla být více "přitažena uzda" i v její každodenní politice. Sociální demokraté by totiž rádi viděli, kdyby ČNB měla za úkol podporovat hospodářskou politiku vlády. "Podobně je to formulováno například v zákoně o Evropské centrální bance (ECB). Ta také musí podporovat politiku společenství," tvrdí ministr financí Pavel Mertlík, který připravované změny považuje za pouhé "přesnější vymezení pozice v českém právním rámci.

Ve světě po celá devadesátá léta vládne ale naprosto opačný trend. Místo pevnější svázanosti s politickou garniturou dostávají centrální banky naopak stále větší volnost. To platí i o ECB, která je v současnosti nejnezávislejší bankou světa. A nic na tom nezmění ani politické proklamace v zákoně. Centrální bankéři ve Frankfurtu mají plně ve své moci měnovou politiku, určují cenu peněz v Eurolandu, a tím utvářejí cenu peněz v Eurolandu, a tím utvářejí základ celého evropského hospodářství. Politici jim do toho sice mohou veřejně mluvit (ať už přímo, nebo v Evropském parlamentu, jemuž ECB formálně skládá účty), ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat. Ve svém rozhodování je ECB naprosto nezávislá a žádný politik (kromě německého exministra financí Oskara Lafontaina) tuto pozici dosud nezpochybnil.

Zdroj: LN z 4. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU