ÚDDZ: Nucená správa DSZ bez představenstva byla jediným řešením

05.10.1999 | ,
Domovská stránka


Jediným důvodem uvalení nucené správy na Družstevní stavební záložnu Praha (DSZ) před členskou schůzí 17. října byla nutnost zajistit chod záložny ve chvíli, kdy odstoupili poslední dva členové představenstva a záložna se stala neakceschopnou. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Zdeněk Ludvík. "Důvody k odstoupení blíže nespecifikovali. V tuto chvíli bylo uvalení nucené správy jediným řešením," dodal.

Ředitel ÚDDZ Petr Procházka již dříve označil uvalení nucené správy za krajní řešení s tím, že ÚDDZ se po dohodě s Českou asociací záložen snaží o jiná řešení. Jako příklad uvedl právě DSZ, které úřad v září do konání členské schůze zakázal veškerou činnost.

Výkonný prezident České asociace záložen Richard Mandelík ČTK řekl, že asociaci nepřísluší rozhodnutí ÚDDZ komentovat. Možnost ovlivnění ÚDDZ ze strany některých členů záložny usilujících o uvalení nucené správy odmítl s tím, že úřad se rozhoduje jako zcela nezávislý orgán.

"Budeme se snažit pomáhat s přípravou členské schůze a s řešením vzniklých problémů, protože stále opakujeme, že ta záložna je životaschopná," řekl Mandelík.

DSZ se dostala do potíží dlouhodobými investicemi, aniž by počítala s výplatami termínovaných vkladů a předčasnými výplatami. Množící se nároky členů, mezi nimiž se začaly šířit poplašné zprávy, nebyla DSZ schopna v plné výši hradit.

ÚDDZ původně zakázal DSZ činnost na 15 dní. Shromáždění členů DSZ poté počátkem září požádalo Úřad, aby maximálně omezil pravomoci managementu DSZ k nakládání s majetkem záložny i její dceřiné společnosti až do konání členské schůze, která by měla rozhodnout o osudu záložny. Schůze se z původně plánovaného termínu 7. října přesunula na 17. října a uskuteční se v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.

DSZ má na 2500 členů a vklady přes 300 miliónů Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka