S&P chystá změnu ratingu Erste Bank i České spořitelny

06.10.1999 | ,
Domovská stránka


Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) zařadila rating dlouhodobých i krátkodobých závazků České spořitelny (ČS) do režimu "Credit Watch"

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P

) zařadila rating dlouhodobých i krátkodobých závazků České spořitelny (ČS) do režimu "Credit Watch".

Zařazením ratingu obou ústavů na seznam "Credit Watch" agentura reaguje na nejnovější vývoj kolem těchto bank. Konkrétně na to, že ministr financí Pavel Mertlík udělil rakouské Erste Bank před několika dny exkluzivitu ve vyjednávání o privatizaci zhruba 52procentního podílu v ČS, který je dosud majetkem státu. Agentura poukazuje především na to, že v současné době nejsou známy podrobnosti vyjednávání včetně podmínek a ceny.

To

znamená, že již v krátké době může provést změnu ratingu zmíněných peněžních ústavů v podstatě jakýmkoliv směrem. V podobném duchu se agentura Standard & Poor´s vyjádřila také ke krátkodobým závazkům rakouského finančního ústavu Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG, jehož rating však zařadila do režimu "Credit Watch" s negativním výhledem. Zatímco rakouský ústav má krátkodobý rating na stupni A2, krátkodobý rating spořitelny je na stupni B. Rating dlouhodobějších závazků ČS je v současné době ohodnocena známkou BB.

Zdroj: LN z 6. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka