Zeman:Schodek státního rozpočtu v roce 2001 by mohl být 20 mld.Kč

07.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Schodek státního rozpočtu v roce 2001 by v případě pozitivního hospodářského vývoje mohl klesnout na 20 miliard, tj. na polovinu proti letošnímu vládnímu návrhu na rok 2000. V rozhovoru pro ČTK to uvedl premiér Miloš Zeman s tím, že jde o sumu zahrnující i krajské rozpočty a Sociální pojišťovnu, které by již v té době měly existovat samostatně.

Státní rozpočet v roce 2001 bude mít proti nynějšímu rozpočtu jinou strukturu. Samostatně se z něho vyčlení krajské rozpočty a vznikne Sociální pojišťovna, která bude obsluhovat podstatnou část mandatorních výdajů, především na starobní důchody.

Vláda schválila na příští rok rozpočet s deficitem 39,8 miliardy Kč, kde příjmy činí 594,05 miliardy Kč a výdaje 633,8 miliardy Kč. Poslanecká sněmovna by se měla vládním návrhem zabývat na říjnové schůzi.

Jak Zeman dále uvedl, ekonomický růst nelze střednědobě založit na růstu spotřebitelské poptávky. Premiér předpokládá, že již v příštím roce rozhodující roli v dynamice růstu HDP od spotřeby a částečně i od exportu převezmou investice. A to nejenom zahraniční, ale i domácí, financované ze státního rozpočtu jednak formou deficitního financování, jednak z mimorozpočtových fondů bydlení a dopravy.

"To je základní strategický plán této vlády na oživení ekonomiky," dodal s tím, že oba fondy budou přísně odděleny od státního rozpočtu a budou kryty výnosy z privatizace, které lze na příští rok řádově odhadnout na více než 100 miliard korun.

"Ve spolupráci se Světovou bankou provádíme analýzu skrytých dluhů, které jsou větší, než bylo oficiálně zveřejňováno a chceme je umořovat v procesu privatizace," řekl Zeman. Jako příklad uvedl prodej Chemických závodů Sokolov, kde součástí smlouvy je i úhrada pohledávky Konsolidační banky (KoB) ve výši 1,2 miliardy Kč.

Tím, že KoB kapitalizuje své pohledávky v privatizovaných podnicích nebo tím, že budou součástí kupních cen, dojde podle Zemana k postupnému umazávání ztrát KOB. "Jde ale o dlouhou operaci," uzavřel Zeman. Konsolidační banka přitom skončí tento rok zřejmě se ztrátou 20 miliard korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU