Kontrola zjistila vážné chyby v účtech VZP

12.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Za významné nedostatky v účetnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) označil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) chyby, které objevil v hospodaření největšího zdravotního pojišťovacího ústavu

Za významné nedostatky v účetnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) označil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) chyby, které objevil v hospodaření největšího zdravotního pojišťovacího ústavu. Současná právní úprava, jež se týká VZP, je podle pracovníků NKÚ

nedostatečná. Prezident úřadu Lubomír Voleník upozornil, že v zákoně by měl být jednoznačně deklarován veřejnoprávní charakter VZP, neboť obhospodařuje miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění.

Největších prohřešků se VZP dopustila podle NKÚ v účetnictví. Z kontrolní zprávy dále např. vyplývá, že pojišťovna tvořila účelový fond i v situaci, kdy nebyl naplněn v plánované výši rezervní fond. Kontrola poukázala rovněž na skutečnost, že VZP platila nemocnicím za péči více, než měly dostat.

Ústřední ředitelka VZP Jiřina Musílková souhlasí s Voleníkem, že nejsou jasné právní předpisy.Až do 1.

Ledna letošního roku nebyl podle ní vytvořen předpis, jak účtovat, VZP proto účtovala v souladu s předpisy Ministerstva financí. K výtce, že VZP hradí nemocnicím 100 procent ceny při 70 procentech vykázané péče, Musílková řekla, že VZP a ostatní pojišťovny takto platí na základě rozhodnutí vlády a ministerské vyhlášky. Pokud jde o rezervní fond, v prvním znění zákona o VZP se podle Musílkové uvádělo, že jej založí stát s částkou pěti miliard korun. Stát tak však neučinil, neboť neměl peníze. Z té doby byl záměr věnovat VZP z privatizace podíly nebo majetkovou účast v některých podnicích, aby se z výsledků hospodaření těchto podniků rezervní fond sanoval, což se však nestalo. "VZP mohla tento fond klidně naplnit, ale znamenalo by to stáhnout z financování zdravotnictví pět miliard. Politicky si to nikdo nedovolil," uvedla Musílková.

Zdroj: HN z 12. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ