Soukromí lékaři požadují nucenou správu všeobecné pojišťovny

13.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví požaduje, aby ministerstvo financí po dohodě s ministerstvem zdravotnictví uvalilo na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu

Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví požaduje, aby ministerstvo financí po dohodě s ministerstvem zdravotnictví uvalilo na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu. Předseda svazu Jaroslav Henzl řekl, že svaz současně vyzývá parlament, aby situaci VZP neprodleně a účinně řešil.


Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu se VZP dopustila v letech 1995 až 1997 závažných chyb v účetnictví a sestavovala zdravotně pojistné plány bez ohledu na skutečné výsledky hospodaření.
"Závažné nedostatky v hospodaření VZP byly a jsou způsobeny naprostým selháním kontrolní funkce státu, především jeho zástupců delegovaných ministerstvy financí, z

dravotnictví a práce a sociálních věcí do dozorčí rady VZP," vysvětlil Henzl a připomněl, že podle zákona jsou tito zástupci povinni kontrolovat hospodaření VZP.


"Je třeba prověřit, jak zástupci státu plní svoje povinnosti při správě vybraného pojistného a zda se svým jednáním či nečinností nedopustili trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku," podotkl Henzl. Svaz podle něj na nedostatky v minulosti opakovaně, ale bezvýsledně upozorňoval. Podle svazu nese hlavní podíl viny ministerstvo

zdravotnictví, protože přes četné varovné signály schválilo zprávu o hospodaření VZP za rok 1998.

"Ředitelka VZP Jiřina Musílková předložila parlamentu, vládě i ministerstvu zdravotnictví prokazatelně nesprávné účetní doklady, přesto byla na doporučení správní rady jmenována ředitelkou VZP," řekl.
Podle Henzla mají poskytovatelé péče po informacích NKÚ velké pochybnosti o tom, zda návrhy VZP na právě probíhajícím jednání o cenách péče v prvním pololetí 2000 vycházejí ze seriózních ekonomických podkladů.

Zdroj: LN z 13. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ