Největšími kampeličkami jsou Rodinná družstevní, 1. DZO a ČMDS

19.10.1999 | ,
Domovská stránka


Největšími družstevními záložnami v České republice jsou podle počtu členů Rodinná družstevní záložna s přibližně 30.000 vkladateli, 1. Družstevní záložna Ostrava (1. DZO) s 25.000 a Českomoravská družstevní spořitelna (ČMDS), která má kolem 13.000 členů. ČTK včera poskytl údaje vedoucí kontrolního odboru Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Stanislav Růžička.

Měřeno objemem vkladů k polovině letošního roku předstihla na vedoucí pozici 1. DZO s přibližně třemi miliardami Kč Rodinnou družstevní záložnu (1,8 miliardy Kč), třetí příčka náleží stejně jako u počtu členů ČMDS (1,6 miliardy Kč).

Pětici záložen s největším počtem vkladatelů a nejvyšší bilanční sumou k 30. červnu 1999 doplňují ještě Živnostenské spořitelní a úvěrové družstvo (9,5 tis. členů, jedna miliarda korun) a Doudlebská DZ (sedm tisíc členů, 350 miliónů Kč).

V obchodním rejstříku je v současnosti registrováno 102 záložen a 22 žadatelů eviduje Úřad. Do konce roku by mělo být registrováno 115 až 120 záložen. Aktivních je v současnosti 71 kampeliček, osm je v likvidaci, sedm je neaktivních více než rok a 16 běží roční lhůta na zahájení činnosti.

Téměř polovina družstevních záložen vykazuje podle předsedy Úřadu Petra Procházky ztrátu ve výši dvou až tří procent bilanční sumy a je proto nezbytně nutné ve většině z nich přijmout okamžitá radikální úsporná opatření.

Poslanecká sněmovna v pátek přikázala projednat rozpočtovému výboru novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která má posílit dohled nad záložnami, zavést povinné licencování těchto subjektů a upravit pojištění vkladů na stejnou úroveň jako u bank. Předkladatelé navrhují účinnost zákona od 1. ledna 2000. Vláda podle ministra financí Pavla Mertlíka k novele zaujala negativní stanovisko a ministerstvo financí s ohledem na neuspokojivý stav sektoru připravuje vlastní novelu, v níž by měla být podstatně přísnější regulace.

V polovině října měly celkem české kampeličky na 110.000 členů a disponovaly bilanční sumou přes deset miliard korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka