Přichází čas otevírání fondů

19.10.1999 | ,
Domovská stránka


Novela zákona o investičních společnostech a investičních fondech uzákonila přeměnu investičních a uzavřených podílových fondů na otevřené do roku 2002

Novela zákona o investičních společnostech a investičních fondech uzákonila přeměnu investičních a uzavřených podílových fondů na otevřené do roku 2002. Ještě před tímto termínem se musí otevřít fondy, jejichž diskont překračuje stanovené limity. Kromě to

ho novela předpisovala fondům, aby snížily svůj vlastnický podíl v jedné společnosti na 11 procent do konce roku 2000. To se projevilo především ve snaze co nejlépe prodat podíly,které přesahovaly limit, ale i další akcie a tím zlikvidnit své portfolio.

Akc

ie se často prodávají po celých balících, aby se dosáhlo příznivější ceny. Nakupují se naopak obligace a pokladniční poukázky, které spolu s hotovostí postupně vytvářejí podstatnou část portfolia fondů připravujících se na otevření. Během posledních dvanácti měsíců se hodnota majetku fondů zvýšila o 25 procent. Podíl akcií pomalu klesá a u těch největších je dnes v průměru kolem 27 procent. Diskonty za stejnou dobu poklesly v průměru ze 33,9 procenta na 14.

Některé fondy se více orientují na investice do zahraničních cenných papírů. Markantní je to například u některých fondů spravovaných . IN, které se soustřeďují především na ze západoevropských a amerických trhů. Fondy IKS dávají naopak přednost střední a východní Evropě.

První zkušenosti s otevírán

ím fondů poté, co nabyla platnosti novela zákona, má Spořitelní investiční společnost, která transformovala SPIF Český na SIS Český otevřený podílový fond v červnu 1999 a v současné době probíhají běžné odkupy. Další velký fond - SPIF Výnosový - už obdržel souhlas komise pro cenné papíry a bude otevřen na přelomu roku. Na první měsíce roku 2000 se připravuje otevření 2. SPIF, PF IKS KB Plus a podílového fondu spravovaného ŽB Trust.

Ji

ří Brabec, předseda předsednictva Unie investiční společností, tvrdí, že novela zákona a příprava otevírání fondů má pozitivní vliv na vnímání kolektivního investování. Přesvědčivě to dokazují růsty objemů investovaných prostředků.

Zdroj: Profit 43/99

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka