Sněmovna nechce odpustit penále z dluhů na zdravotním pojištění

21.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Poslanecká sněmovna včera zamítla návrh dílčí novely, který měl vést k tomu, že stát odpustí dlužníkům zdravotního pojištění za určitých podmínek penále. Předloha skupiny poslanců Unie svobody narazila v dolní komoře parlamentu na tvrdý odpor a zákonodárci ji hlasy 105 ze 163 přítomných odmítli propustit do druhého čtení.

Schválení návrhu novely zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění by znamenalo, že všechny dluhy vzniklé do letošního 30. června by byly od penále osvobozeny. Týkalo by se to ale jen těch dlužníků, kteří by své závazky plně uhradili do 90 dnů od nabytí účinnosti této novely.

Unionisté chtěli tímto způsobem zvýšit výběr dlužného pojistného, které má jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny činit na konci roku zhruba osm miliard korun. Penále, které narůstá každým dnem, může být podle nich po určité době stejně vysoké jako samotný dluh a pro dlužníka začne mít likvidační charakter.

Odpůrci jejich iniciativy však argumentovali tím, že podobná právní úprava by nespravedlivě zvýhodnila firmy, které neplní své závazky vůči státu, a společnosti, jež platí řádně a včas, by tak mohla zbavit motivace. Například Jiří Hofman (ČSSD) prohlásil, že schválení novely by mohlo vést k oslabení celkové platební morálky.

Autoři novely byli jiného názoru. "Lze se oprávněně domnívat, že v řadě případů nevzniká dluh na pojistném platební nekázní, ale například nezaviněnou druhotnou platební neschopností," uvedli v důvodové zprávě ke svému návrhu. Upozornili, že zánik firmy, která dluží, přitom často znamená nejen definitivní ztrátu jakékoli naděje na vyrovnání dluhu, ale i zánik pracovních míst.

Navrhovaná změna měla mít jednorázových charakter, protože předkladatelé novely její opakované využití nepředpokládali.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ