Opozice nechce snížení limitu u DPH

22.10.1999 | ,
DANĚ


Pravice i KSČM se brání opakovanému pokusu menšinové vlády prosadit snížení limitu, od kterého bude nutné platit daň z přidané hodnoty (DPH)

Pravice i KSČM se brání opakovanému pokusu menšinové vlády prosadit snížení limitu, od kterého bude nutné platit daň z přidané hodnoty (DPH).

Pravice i KSČM se brání opakovanému pokusu menšinové vlády prosadit snížení limitu, od kterého bude nutné platit daň z přidané hodnoty (DPH). Vláda sice včera ve sněmovně prosadila do druhého čtení svůj návrh široce pojaté novely zákona o DPH, ale jen proto, že zákonodárci nechtěli smést celou úpravu, která po

dle jejich názoru obsahuje i řadu potřebných zpřesnění.

Představa kabinetu o postupném snížení limitu pro povinnou registraci plátců, a to ze současných 750 tisíc korun za tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce až na konečných 300 tisíc korun, přičemž v roce 2000 by limit obratu klesl na 500 tisíc korun a celá operace by skončila v roce 2003, je však předem odsouzena k neúspěchu.

Ministr financí Pavel Mertlík připomněl, že roční limit by se pak blížil k 35 tisícům ECU, které by odpovídaly akceptovatelné částce při vstupu ČR do Evropské unie. Odpor vůči této změně označil za nerozumný, protože komplikuje vztah ČR k unii. Současně připustil, že vláda na snížení limitu kvůli odporu celé opozice nyní nemusí trvat.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS) podotkl, že úprava by vedla ke zvýšení cen některých služeb pro občany a k inflačním tlakům. Stejně tak by nastalo vytěsňování menších živnostníků z trhu. Obdobné argumenty zopakovali lidovci a komunisté.

Kabinet v návrhu rovněž usiluje o zrušení prodejů bez DPH v obchodech typu DUTY/TAX FREE, a to do konce roku 2001. Ministr financí upozornil, že také v tomto případě jde o citlivou záležitost vyžadovanou EU. ODS oponuje, že nejde o odmítnutí zrušení těchto obchodů v době vstupu do EU, ale

o odmítnutí zbytečně rychlého uzákonění změny. To prý zjevně předbíhá pravděpodobnému datu integrace. S výhradami se nesetkal záměr umožnit vracení daně zahraničním fyzickým osobám při vývozu v tuzemsku zakoupeného zboží, nejnižším limitem má být podle vlády částka tisíc korun, včetně DPH. Z řad poslanců nicméně zazněl návrh, aby byla snížena na polovinu. Všeobecný souhlas panuje i s tím, aby zdravotně postiženým byla DPH vrácena i při zakoupení osobních automobilů domácí výroby.

Sněmovna bude dále projednávat novelu spotřební daně, která má omezit černý trh s alkoholem a s ním spojené daňové úniky. Současně by se mělo převést existující daňové zvýhodnění bionafty ve výši 1,6 miliardy korun za rok na přímou dotaci pro pěstitele řepky. Ta by byla ještě o sto

miliónů korun vyšší.

Zdroj: HN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ