Skupina Expandia prožívá nejhorší období své existence

22.10.1999 | ,
Domovská stránka


Na rok 1998 finanční skupina Expandia zřejmě hned tak nezapomene

Na rok 1998 finanční skupina Expandia zřejmě hned tak nezapomene. Její významní členové se totiž dostali do obrovských ztrát. Zatímco v roce 1997 ústřední společnost celé skupiny Expandia Holding dosáhla zisku téměř 242 milionů korun, tak v loňském roce její ztráta přesáhla neuvěřitelnou sumu 1,8 miliardy korun. Expandia Holding je navíc stoprocentním vlastníkem společnosti Expandia, která rozhodně svým hospodařením v minulém roce rovněž neoslnila, kd

yž její ztráta byla 718,9 milionu. Expandia vlastní i další ztrátovou společnost G.I.A. (dříve Expandia Finance) a přes ni i Expandia Banku (EB), která v loňském roce rovněž sklouzla do červených čísel. Banka se zaměřuje především na poskytování služeb elektronického bankovnictví. Hospodaření EB se nepodařilo zlepšit ani za prvních šest měsíců letošního roku, kdy její ztráta dosáhla téměř 80 milionů. Představitelé banky věří, že napřesrok snad bude lépe. "Předpokládáme, že hospodaření v roce 2000 bude blízko nuly," tvrdí Tomáš Pardubický, člen představenstva EB. Příliš radosti však nepřinášejí skupině Expandia ani majetkové účasti v podnicích, které vlastní přes své dceřiné společnosti Expandia Benelux a Chemofond. Firmy Vlnap, Poštorenské keramické závody, Salma, ŽOS Nymburk, Vigona a Vamberecké maso uzeniny skončily podle posledních známých výsledků ve ztrátách. Navíc poštorenská keramička a ŽOS Nymburk se v současné době nacházejí v likvidaci.

Všechno je prý v pohodě

Generálního ředitele Expandia Holding Václava Nováka přesto loňské špatné výsledky neznepokojují. "Daří se nám docela dobře," tvrdí. Příčiny neslavného hospodaření v minulém roce vidí Miroslav Singer, ředitel Investiční společnosti Expandia (IS Expandia) takto: "Loňský rok byl rokem otřesů na kapitálových trzích a zprůhledňováním peněžních toků." V srpnu roku 1998 začala ruská krize, která zasáhla i rozvíjející se kapitálové trhy ve střední a východní Evropě. Právě na těchto trzích se v minulosti skupina Expandia angažovala. Podle Singera byl navíc auditor velmi přísný, a proto bylo nutné vytvořit velké opravné položky. "Tento rok však bude lepší," tvrdí Singer. Vylepšení hospodaření očekává i v roce 2000.

Radost přinesla naopak svým majitelům manažerská společnost Portum, která ovládá celou skupinu Expandia. Ta v loňském roce zvýšila zisk z 1,7 milionu na 66,3 milionu korun. Další bílou vránou kromě Portumu je i IS Expandia, jejíž loňské hospodaření skončilo v zisku 22,4 milionu korun. Nejvýznamnějšími vlastníky Portumu jsou Vladislav Veselý a

Zdeněk Jakoubek, kteří vlastní shodně po 31,70 procentech akcií společnosti. Dalšími významnými akcionáři jsou Jan Kala a Vladimír Dráb. Každý z nich by měl vlastnit podíl 18,3 procenta. Finanční holding Expandia založila společnost Chemapol Group (ChG), která je v současné době v konkursu. Od ChG koupila zmíněná společnost Portum, vlastněná manažery finanční skupiny Expandia.

Zdroj: LN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka