Clearingové centrum pro dluhopisy nebude

22.10.1999 | ,
Domovská stránka


Již druhá iniciativa z vládních míst týkající se oblasti vypořádání obchodů s cennými papíry ztroskotala

Již druhá iniciativa z vládních míst týkající se oblasti vypořádání obchodů s cennými papíry ztroskotala.

Záměr Ministerstva financí vytvořit elektronické clearingové centrum pro vypořádání obchodů se státními dluhopisy zřejmě definitivně padl. Jak pro HN uvedl Jiří Sedláček, ředitel Střediska cenných papírů, které mělo k celému projektu připravit analýzu, není možné původní záměry za současn situace realizovat.

"Každý z hráčů si hraje svoji hru a není zde nyní prostor pro tuto iniciativu. Na druhou stranu, když se rozvířila otázka obchodování s dluhopisy, burza i M-Systém se začaly snait poskytovat lepší služby. Uvědomily si, že tato oblast není zcela uspokojivě vyřešena. Myslím si, že jde o pozitivní vedlejší dopad," uvedl Sedláček.

Zvýšenou aktivitu v tét

o poměrně lukrativní oblasti vykazuje pražská burza, která se netají záměrem přetáhnout obchodování s těmito cennými papíry na svůj centrální trh, které by se vytvářela jednotná tržní cena a informace o obchodech se šířily v reálném čase. Burza zatím funguje pouze jako prostředník pro vypořádání obchodů uzavřených na OTC, které jsou jí hlášeny jako přímé transakce. Ty pak vypořádává dceřiná společnost burzy UNIVYC. Podle tiskové mluvčí BCPP Ivy Sedlákové se prostřednictvím přímých obchodů uskutečnily za devět měsíců letošního roku dluhopisové transakce za téměř 765 miliard korun.

Ani mimoburzovní RM

-Systém nechce zůstat pozadu,když realizoval již dvě ze tří etap v rámci zlepšování služeb pro zákazníky obchodující s dluhopisy. Ve třetí fázi, kterou plánuje na konec roku 1999 či začátek roku 2000, pravděpodobně dojde na tomto segmentu trhu k zavedení market markerů.

Zdroj: HN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka