Daňové nedoplatky se v září zvýšily na 93,4 miliardy Kč

25.10.1999 | ,
DANĚ


Daňové nedoplatky v ČR vzrostly k 30. září na 93,4 miliardy korun proti 90,5 miliardy Kč v srpnu. Rozhodující podíl z toho představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy platné od 1. ledna 1993, a to 81,2 miliardy korun (78,1 miliardy Kč v srpnu). Největší položku z tohoto bloku představují neuhrazené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (32,8 miliardy Kč) a u daní z příjmů (28,5 miliardy Kč). ČTK to v pátek sdělil mluvčí ministra financí Libor Vacek.

"Jde o běžný nárůst nedoplatků, který je způsoben spíše technikou zúčtování plateb a nikoli větší platební nekázní daňových subjektů," řekl Vacek. S tím, že v říjnu by se měl objem daňových nedoplatků o v září přidané takřka tři miliardy snížit. Zářijový nárůst je podle Vacka ovlivněn hlavně možností prodloužení termínu pro podání daňových přiznání a lhůty splatností do 30. září tohoto roku. Platby daní za poslední den v září budou zúčtovány až v říjnu.

Obdobný vývoj byl podle něj zaznamenám i ve stejném období loni, kdy nárůst daňových nedoplatků činil 3,3 miliardy korun. Naopak v září mírně poklesla výše nedoplatků na daních staré daňové soustavy, a to na 12,3 z 12,35 miliardy Kč o měsíc dříve.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ