ČNB mine inflační cíl i v roce 2000

27.10.1999 | ,
Domovská stránka


Spotřebitelské ceny letos nepřekročí tři procenta a v příštím roce pět procent

Spotřebitelské ceny letos nepřekročí tři procenta a v příštím roce pět procent

Nízká inflace je trvalý jev, snaží se přesvědčit všechny ekon

omické subjekty národní banka. Překotné snižování sazeb centrální bance zatím nepomohlo, aby dokázala splnit svůj inflační cíl stanovený pro rok 2000 v intervalu 3,5 až 5,5 procent. "Ke konci příštího roku očekáváme čistou inflaci mezi 1,9 až 3,6 procenta," uvedl včera guvernér České národní banky Josef Tošovský. Potvrdil rovněž, že i ceny letošního roku směřují výrazně pod původní předpoklady. Letošní spodní hranici inflačního cíle, což jsou čtyři procenta, ČNB podstatně podstřelí - poslední odhady národní banky pro letošní rok jsou u čisté 0,8 až 1,6 procenta.

Představitelé národní banky jsou však spokojeni s tím, že se jim podařilo dosáhnout stlačení cen a změnit pohled většiny ekonomických subjektů na další cenový vývoj. "Naším záměrem je udržet nízká inflační očekávání, stabilizovat nízkou inflaci a docílit inflačních

cílů s minimálními náklady," uvedl člen Bankovní rady Miroslav Hrnčíř. Tošovský k tomu podotkl, že dosáhla prostředí, "jakého jsme si přáli". Díky tomu je nyní možné udržovat nízkou inflaci s menšími náklady.

Představitelé banky vyloučili jakoukoliv změnu inflačního cíle pro rok 2000. Hrnčíř současně upozornil, že nejnovější prognózy jsou vytvořeny na základě posledních makroekonomických čísel, do nichž se nepromítlo včerejší snížení úrokových sazeb.

V příštím roce však čeká ekonomiku cenová rozkolísanost. Podle Tošovského by se měly nejdříve mírně zvýšit ceny. Do cenového skoku se má promítnout zvýšení cen ropy a postupné zdražování potravin. "To bude vystřídáno mírným poklesem a následnou stabilizací míry inflace," řekl guvernér.

Čistá inflace

r. 1999

0,8 - 1,6

r. 2000

1,9 - 3,6

Spotřebitelské ceny

r. 1999

2,0 - 2,6

r. 2000

3,4 - 4,7

Zdroj: HN z 27. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka