Živnobanka se dostala do ztráty

27.10.1999 | ,
Domovská stránka


Ztrátu 68,7 miliónu korun vykázala za tři čtvrtletí letošního roku Živnostenská banka

Ztrátu 68,7 miliónu korun vykázala za tři čtvrtletí letošního roku Živnostenská banka. Ve stejném období loňského roku hospodařila se ziskem 208,8 miliónu korun. Neauditované výsledky jsou podle českých účetních standardů. Objem aktiv banky klesl o 3,5 miliardy na 39,2 miliardy korun.

Ve ztrátě skončila Živnobanka poprvé od roku 1992, kdy proběhla její privatizace.

Výsledky banky ovlivnilo podle jejího mluvčího Karla Ježka několik faktorů. Odstartovala expanze, v jejímž rámci banka rozsáhle investuje do rozšíření aktivit personálního a privátního bankovnictví a současně dochází k otevírání nových obchodních míst.

"Začal také proces uzavření pobočky v Londýně. Představuje to nyní vysoké jednorázové náklady, ale do budoucna půjde o úsporu," řekl Ježek.

Na ztrátě banky se podepsalo i ekonomické prostředí České republiky, které podle Ježka vyžaduje opatrný přístup k riziku a nutí banku tvořit dostatečně vysoké rezervy pro případ platební neschopnosti podnikových klientů.

V loňském roce se hlavním akcionářem Živnobanky stala německá banka Bankgesellschaft Berlín, jejíž podíl je 49,9 procenta.

Zdroj: HN z 27. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka