Erste začala licitovat o spořitelnu

29.10.1999 | ,
Domovská stránka


Generální ředitel rakouské Erste Bank Andreas Treichl ve středu v Londýně oznámil, že banka není ochotna převzít špatné úvěry České spořitelny a požaduje, aby tento problém vyřešila česká vláda

Generální ředitel rakouské Erste Bank Andreas Treichl ve středu v Londýně oznámil, že banka není ochotna převzít špatné úvěry České spořitelny a požaduje, aby tento problém vyřešila česká vláda.

Odborní

ci považují Treichlovo vystoupení jako součást vyjednávací taktiky, protože dnes má Erste Bank oficiálně předložit závaznou nabídku na koupi spořitelny. Vyjednávači české vlády udělili rakouské bance zhruba před měsícem exkluzivitu pro jednání o prodeji spořitelny.

Ministerstvo financí již dříve vypracovalo návrh na odkoupení ztrátových úvěrů spořitelny v hrubé hodnotě 50,2 miliardy korun Konsolidační bankou, pro kterou by to představovalo prohloubení ztráty o 22,6 miliardy korun. Vláda se však dosud tímto návrhem nezabývala a mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek nedávno uvedl, že před předložením nabídky Erste Bank se jím ani zabývat nebude.

Treichl jako varianty řešení špatných úvěrů spořitelny zmínil buď poskytnutí státních garancí, nebo jejich odpis

.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka