Americké banky na přelomu roku kvůli konkurenci nezavřou

01.11.1999 | ,
Domovská stránka


Americké banky zůstanou i přes všechna rizika přechodu na rok 2000 v kritické dny otevřeny

Americké banky zůstanou i přes všechna rizika přechodu na rok 2000 v kritické dny otevřeny. Udržet veškerý rozsah operací a služeb, které běžně poskytují, je pro ně otázkou cti, ale hlavně ostré konkurence. Naopak evropské banky budou mít minimálně na přelomu roku zavřeno, i když žádné problémy nečekají. Vyplývá to z ankety ČTK.

V důsledku přechodu na rok 2000 mohou počítačové programy zaměnit koncové dvojčíslí letopočtu za počátek století a vnést zmatek do databází. Americké banky přesto brány nezavřou a budou pracovat fyzicky i po elektronických linkách. Naopak všechny banky v Belgii budou mít na Silvestra a v první pracovní den roku 2000 staženou roletu a otevřou až 4. ledna.

"Uzavření 3. ledna si necháváme jako rezervu, pro každý případ," řekla mluvčí Sdružení belgických bank Ilse Van Rumpaeyová. Testy veškerého zařízení a procesů se však uskuteční už 1. ledna a nikdo nečeká problémy.

Mezibankovní clearingový systém se v Belgii zastaví o půlnoci z 30. na 31. prosince a rozběhne se ráno 3. ledna, stejně jako všechny bezhotovostní operace a platby, spojení s burzou a další komunikace.

Banky v Británii budou 31. 12. až 3. 1. zavřeny, protože je v zemi v tyto dny státní svátek. Obchodování mezi bankami bude pozastaveno, některé banky však budou mít v určitém počtu poboček otevřeno.

Komerční i centrální banky jsou rovněž podle svých prohlášení připraveny na zvýšenou poptávku po hotovosti. Americký Federální rezervní systém zvýšil zásoby disponibilní hotovosti na 200 miliard dolarů, což je ve srovnání s loňskem o 33 procent více. Bank of England bude na konci roku potřebovat o dvě miliardy liber více než loni.

Zdroj: HN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka