ČNB pomohla dluhopisům k růstu

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Pozornost na trhu dluhopisů byla od počátku týdne soustředěna na monetární zasedání ČNB

Pozornost na trhu dluhopisů byla od počátku týdne soustředěna na monetární zasedání ČNB. Čím více se blížilo vlastní zasedání, tím více se stupňovala pravděpodobnost změny úrokových sazeb ČNB. Dluhopisy tuto skutečnost reflektovaly pokračováním růstu svýc

h cen. Zájem se soustředil na státní referenční dluhopisy po celé délce výnosové křivky a dluhopisy s pohyblivou úrokovou sazbou. Objevila se poměrně výrazná poptávka po státním dluhopisu se starým typem danění SD 10,55/02, jehož výnos poklesl pod hranici 5 % a dostal se rovněž pod výnos mírně delšího SD 12,2/02 (oproti několika předchozím týdnům), což věrněji odráží rostoucí tvar výnosové křivky tvořené ze státních dluhopisů s novým způsobem danění.

Ban

kovní rada ČNB na svém monetárním zasedání dne 26. 10. Rozhodla o snížení repo sazby o 0,25 procentního bodu na 5,5 %. Zároveň snížila diskontní sazbu z 5,5 % na 5 % a lombardní sazbu z 8 % na 7,5 %. Tento krok byl reakcí na nové prognózy čisté inflace, které ukazují nejen na podstřelení inflačního cíle v letošním roce, ale pravděpodobně také v příštím roce. Dalším z důvodů je snaha zastavit posilování kursu koruny, k čemuž však snížení sazeb nepřispělo.

Zdroj: HN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka