IPB zahajuje přípravy na svůj prodej

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Mimořádná valná hromada Investiční a Poštovní banky (IPB) má tento měsíc schválit rozsah informací, které bude banka poskytovat v souvislosti s přípravou prodeje rozhodujícího balíku svých akcií

Mimořádná valná hromada Investiční a Poštovní banky (IPB) má tento měsíc schválit rozsah informací, které bude banka poskytovat v souvislosti s přípravou prodeje rozhodujícího balíku svých akcií.

Člen představenstva IPB Libor Procházka při prezentaci výsledků uvedl, že jde o stejné opatření, které bylo přijato před prodejem státního podílu v Investiční a Poštovní bance japonské Nomuře.

Podle některých analytiků tento krok jednoznačně potvrzuje, že jednání Nomury o prodeji IPB jsou v pokročilé fázi.

Hospodářské výsledky Investiční a Poštovní banky za tři čtvrtletí výrazně zaostaly za obchodním plánem, který na konci letošního roku počítal se ziskem dvou miliard korun. Banka na konci září vykázala zisk 700 miliónů korun. Generální ředitel IPB Jan Klacek v reakci na to informoval, že plánovaný celoroční zisk bylo třeba zredukovat na jednu miliardu korun.

K posílení kapitálové stability má Investiční a Poštovní banka ještě v letošním roce zvýšit své základní jmění o 4,46 miliardy korun. Toto navýšení mají akcionáři schválit právě na listopadové valné hromadě. Hlavní akcionář IPB, japonská Nomura, se však dosud jasně nevyjádřil, zda se připravovaného navyšování kapitálu zúčastní.

Zájem odborné veřejnosti vzbudil převod dceřiné společnosti IPB, firmy Domeana, na Nomuru, ke kterému došlo letos v červnu. Na finančním trhu se totiž spekuluje, že IPB převedla na Domeanu některá obtížně vymahatelná aktiva, čímž vylepšila své hospodaření. Procházka však vyloučil, že b

y vzájemné aktivity IPB a Domeany vybočily z rozsahu běžných operací.

IPB prezentuje převod Domeany, která mimo jiné kontroluje společnost FTV Premiéra, jako předstupeň vzniku holdingové struktury skupiny IPB. "Domeana bude začleněna do připravovaného holdingu," řekl Procházka.

V rámci hospodaření minulého roku převedla IPB pohledávky v objemu 30 miliard korun do daňových rájů, například na Kajmanské ostrovy. Auditor banky Ernst & Young tuto operaci ve své zprávě nijak nekomentoval a banka získala audit bez výhrad. Člen představenstva Investiční a Poštovní banky Petr Beneš uvedl, že v tomto finančním roce se žádná podobná operace nerealizovala.

Zdroj: HN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka