Cenu spořitelny limitují její ztráty

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Své doporučení k nabídce Erste Bank řekne Výbor pro privatizaci bank příští týden

Své doporučení k nabídce Erste Bank řekne Výbor pro privatizaci bank příští týden

K určitému očištění České spořitelny od ztrátových úvěrů musí podle FNM letos dojít bez ohledu na probíhající privatizaci.

Dosáhnout při prodeji České spořitelny zisku bude pro vyjednávače české vlády tvrdý oříšek. Rakouská Erste Bank nabídla za majoritní balík akcií spořitelny podle zdrojů HN zhruba 37 miliard korun, které však podmiňuje rozsáhlým očištěním banky od více či méně nedobytných úvěrů

na náklady státu.

Celkový objem rizikových úvěrů představoval ve spořitelně v červenci bezmála 70 miliard korun.

"Po prostudování nabídky privatizační výbor konstatoval, že jde o solidní základ pro další jednání," řekl včera našemu listu mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek. Příští týden prý řídící výbor sdělí ministrovi financí Pavlu Mertlíkovi své doporučení, od něhož se bude odvíjet další postup.

V případě, že by došlo jen k částečnému ozdravení spořitelny podle scénáře Ministerstva financí, nabízí Erste zhruba 20 miliard korun. Bez pomoci státu s řešením nekvalitních půjček je prý rakouská banka ochotna zaplatit mezi 1 až 2 miliardami korun.

Podle názoru odborníků, kteří si však nepřáli být jmenováni, nebude mezi výnosem a státními prostředky vynaloženými na stabilizaci spořitelny výrazný rozdíl. Současně však připouštějí, že s ohledem na špatnou kvalitu aktiv banky a exkluzívní postavení Erste není při jednáních stát v dobré pozici.

Oficiálně cenové nabídky nikdo z řídícího výboru včera nekomentoval. Rozhodovat se však podle informací HN bude mezi nabídkami, které v sobě zahrnují větší či menší účast státu na očištění banky.

Člen představenstva Erste Reinhard Ortner se před časem pro náš list vyjádřil, že cenu, kterou stát získal za prodej ČSOB, zřejmě při prodeji spořitelny nezopakuje. Za ČSOB stát utržil 40 miliard korun.

Místopředseda FNM a člen výboru Jiří Havel uvedl, že určitá očista spořitelny je letos nutná bez ohledu, zda k privatizaci dojde či nikoliv.

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka