Agrobanka změnila obchodní jméno

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Po šestnácti měsících od odkoupení části Agrobanky (AGB) se její vlastník rozhodl pro definitivní změnu obchodního jména a nadále bude provozovat tento peněžní ústav pod svým jménem GE Capital Bank (GECB)

Po šestnácti měsících od odkoupení části Agrobanky (AGB) se její vlastník rozhodl pro definitivní změnu obchodního jména a nadále bude provozovat tento peněžní ústav pod svým jménem GE Capital Bank (GECB). "Přejmenování považujeme za důkaz, že investiční záměry GE jsou v České republice dlouhodobé," řekl včera generální ředitel a předseda představenstva GECB Petr Šmída.

Za první tři čtvrtletí letošního roku vykázala GECB podle českých účetních standardů zisk před zdaněním 1,197 miliardy korun. Objem aktiv činil 47 miliard korun.

V loňském roce vykázal tento finanční dům ztrátu zhruba 17 miliard korun. Ztráta vznikla v důsledku rozdílu mezi kupní cenou a skutečnou zápornou hodnotou kupované části AGB v nucené správě.

K řešení tohoto problému, kdy GECB kupovala výrazně vyšší podíl závazků než pohledávek, poskytla Česká národní banka společnosti GECB zhruba 20 miliard korun. Celkové náklady ČNB na řešení kauzy Agrobanka se odhadují zhruba na 40 miliard korun.

GE Capital Bank, která patří do rodiny General Electric, jedné z největších společností světa, prošla podle Šmídy zásadní změnou řízení a rozsáhlou obměnou nevyhovujících informačních systémů.

V uplynulém období došlo podle Šmídy k dočasnému poklesu kvality služeb, ale od doby akvizice prý již banka zaznamenala 20procentní nárůst primárních vkladů.

V obchodní politice se chce banka specializovat na služby pro fyzické osoby a malé a střední firmy. K tomu hodlá v případě potřeby využívat spojenectví s jinými finančními institucemi, například penzijními fondy. Šmída uvedl, že GECB je otevřena akvizičním příležitostem a v této souvislosti nepotvrdil ani nevyvrátil zájem například o internetovou Expandia banku.

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka