ČS dostane miliardovou pomoc

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Vláda posoudí nabídku Erste Bank na koupi České spořitelny příští týden

Vláda posoudí nabídku Erste Bank na koupi České spořitelny příští týden

V zájmu udržení stability spořitelny před její privatizací vláda rozhodla, že státní Konsolidační banka převezme část jejích miliardových ztrát.

Státní

Konsolidační banka odkoupí od České spořitelny část nedobytných úvěrů v objemu 33,3 miliardy korun, za které zaplatí 20 miliard. Současně s tím získá od spořitelny vytvořené rezervy a zajištění, takže ztráta státu by z této operace neměla přesáhnout 6 miliard korun. Po včerejším jednání vlády o tom informoval ministr financí Pavel Mertlík.

K operaci vláda přistoupila, aby předešla riziku destabilizace spořitelny. Bez pomoci státu by se banka nevypořádala s dopadem ztráty, která by podle odhadů MF mohla na konci roku dosáhnout až 14 miliard korun a ČS by neplnila parametry vyžadované centrální bankou.

Ministr Mertlík nepředpokládá, že by stát musel spořitelně poskytnout ještě další finanční injekci. "Je to bezesporu poslední pomoc v tom smyslu, že mám dobré důvody se domnívat, že privatizace spořitelny proběhne úspěšně do konce letošního roku," řekl.

Řídící výbor pro privatizaci bank v těchto dnech vyhodnocuje nabídku rakouské Erste Bank, s níž stát exkluzívně jedná o prodeji spořitelny. Mertlík by měl stanovisko výboru obdržet zítra a příští týden by s ním měl seznámit vládu. "Konečné rozhodnutí o nabídce Erste Bank však příští týden rozhodně nepadne," zdůraznil Mertlík.

Původně se uvažovalo o odkoupení všech nedobytných úvěrů v objemu zhruba 50 miliard korun za polovinu jejich nominální hodnoty. Podle informací našeho listu by však šlo o technicky komplikovanou situaci. Stát proto odkoupil pouze nedobytné úvěry nad 5 miliónů korun. Konsolidační banka ale podle Mertlíka bude mít do konce roku 2001 právo o

dkoupit za symbolickou jednu korunu i zbytek nedobytných úvěrů a pohledávky za firmami v konkursu podle stavu ke konci letošního listopadu. Podle zdrojů HN by nemělo jít o formu státní záruky.

Celková státní pomoc České spořitelně od loňského prosince, ve formě odkupu špatných úvěrů a posilování základního jmění, bude na konci letošního roku představovat zhruba 16 miliard korun.

Podle informací našeho listu nabízí Erste Bank za částečně očištěnou spořitelnu zhruba 18 miliard korun a za banku zcela zbavenou problematických úvěrů 37 miliard korun. Ministr financí včera odmítl komentovat, jakou cenu po provedeném očištění vláda za spořitelnu očekává. Odborníci soudí, že včera schválenou operaci lze považovat spíše za částečné očištění spořitelny od problemati

ckých půjček. Celkový objem rizikových půjček představuje zhruba 67 miliard korun.

Zdroj: HN z 9. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka