Polská daňová reforma jde do finále

09.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nejbližší dva týdny budou velmi důležité pro návrh daňové reformy v Polsku, na jehož znění se po kontroverzní debatě nakonec shodla tamní vládní koalice

Nejbližší dva týdny budou velmi důležité pro návrh daňové reformy v Polsku, na jehož znění se po kontroverzní debatě nakonec shodla tamní vládní koalice. HN to potvrdil vicepremiér a ministr financí Leszek Balcerowicz, který se v sobotu v Praze zúčastnil zasedání premiérů Středoevropské iniciativy. Aby mohl nový daňový zákon od 1. ledna 2000 skutečně vstoupit v platnost, musí jej do konce listopadu schválit parlament a podepsat prezident. Již dnes by

jej měl v prvním čtení začít projednávat Sejm.

Polská vládní koalice, kterou tvoří Unie svobody a Volební akce Solidarita, tak nakonec docílila kompromisu i v nejspornější otázce zdanění rodin s dětmi. To se však podařilo, až když vicepremiér Balcerowicz pohrozil odchodem z koalice. Na hrozbu rezignace autora polských reforem, kterého finanční trhy dlouhodobě vnímají jako garanta ekonomické stability v této zemi, zareagoval v pátek ráno rekordním propadem polský zlotý; s dosažením dohody opět zpevnil.

Cel

kové filozofii zákona zřejmě koaliční vyjednávání nijak zvlášť neublížilo, snižování daní se jen mírně zpomalí, podstatnější změny nastanou v systému úlev. U daně z příjmu fyzických osob se sazby sníží z dnešních 19, 30 a 40 % na 19, 29 a 36 % napřesrok, v roce 2001 má platit 19, 28 a 35 % a v roce 2002 pak 18 a 28 %. Právnickým osobám se mají daně snižovat z nynějších 34 % postupně tak, aby v roce 2004 činily 22 %.

Ve smyslu tzv. prorodinné politiky mají daňové úlevy platit jen pro nejchudší, tj. pro osoby, na něž se vztahuje nejnižší daňová sazba (dnešních 19 %) a mají nejméně dvě děti. Právě to se paradoxně nezamlouvá levicové opozici, která argumentuje údajně protiústavním zvýhodňováním určité skupiny obyvatel, resp. znevýhodňováním například samoživit

elů s vyššími příjmy. V příštích třech letech by se měla v Polsku rovněž prodloužit mateřská dovolená, a to ze současných 16 týdnů u prvního dítěte, 18 u dalšího a 26 týdnů u vícečetného porodu na 26 týdnů u jednoho dítěte a 39 týdnů, přijde-li na svět více dětí najednou, což má platit od roku 2001.

Součástí návrhu je logicky i finanční rozvaha o dopadech daňové reformy na státní rozpočet. Je z ní patrno, že ztráty by neměly být příliš drastické. V příštím roce má příjmová stránka rozpočtu zhubnout o 120 miliónů zlotých, tedy asi 1,16 miliardy korun. Posilu pro státní pokladnu mají totiž znamenat koncepční změny doporučené u akcízu a daně z přidané hodnoty.

Další bouřlivé debaty se v Polsku očekávají s připravovaným krácením pracovního týdne z nynějších 42 na 40 hodin. Vláda navrhuje rozložit tento proces na čtyři roky.

Zdroj: HN z 9. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU