Deficit se prohloubil na 42 mld.

09.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministr financí seškrtal příjmy i výdaje v rozpočtu na rok 2000

Ministr financí seškrtal příjmy i výdaje v rozpočtu na rok 2000

doporučení

názor vlády

dopady na rozpočet

Nezahrnovat příjmy FNM

částečně akceptuje

-6,9 mld. Kč

Zahrnout ztrátu Konsolidační banky

proti

-

Vytvořit rezervu na náklady připojení k EU

ano

+1,0

mld. Kč

Snížit mandatorní výdaje, které nejsou ze zákona povinné

ano

-4,7 mld. Kč

V tom:

- snížení výdajů v sociální oblasti

 

-2,6 mld. Kč

- snížení výdajů v oblasti vědy a výzkumu

 

-0,1 mld. Kč

- snížení investic v dopravě

 

-1,5 mld. Kč

- sníž

ení investic v bydlení
 

-0,5 mld. Kč

Navzdory doporučení sněmovny odmítla vláda zařadit ztrátu Konsolidační banky do státního rozpočtu.

Situace je stejná jako v loňském roce: schodek rozpočtu bude vyšší, než předpokládal Poslaneckou sněmovnou zamítnutý návrh. Shodla se na tom vláda na svém pátečním zasedání. Po opravě se deficit prohloubil z 39,8 miliardy korun na 42 miliard. "Fakticky to ale znamená škrty v rozpočtu," komentoval schválené záměry kabinetu ministr financí Pavel Mertlík.

Příjmy se proti původnímu návrhu snížily o 3,7 miliardy korun, výdaje pak o 5,9 miliardy. Rozpočtová pokladna by tak měla podle nové verze příští rok vybrat 588,1 miliardy korun, které mají sloužit k pokrytí výdajů v souhrnné výši 630,1 miliardy.

Nový návrh rozpočtu respektuje většinu doporučení sněmovny, která první návrh 20. října zamítla. Vláda do rozpočtu nezahrne téměř sedmimiliardovou dotaci z prostředků FNM, výdaje pak musela kvůli tomuto kroku zredukovat. "V části mandatorních výdajů, které nejsou ze zákona povinné, budou provedeny škrty," naznačil ministr financí. Konkrétně se jedná o snížení výdajů

v sociální oblasti, v oblasti vědy a výzkumu, redukci investic do dopravy a spojů a v oblasti bydlení, sdělil mluvčí resortu financí Libor Vacek.

"To, že rozpočet zeštíhlel, považuji za pozitivní. Zaobírat se tím, že se deficit prohloubil, mi připadá malicherné,"řekl HN analytik Conseq Finance Petr Zahradník. Podle jeho názoru vláda předvedla maximum možného. "Dají se přesouvat miliony, ale na celkové koncepci se nic nezmění," upozornil s důrazem na vysoký podíl mandatorních výdajů.

Vláda také o miliardu k

orun zvýší rezervu na výdajové programy spojené s přibližováním země k Evropské unii. Tyto náklady pak může krýt zvýšením rozpočtových příjmů o jednu miliardu díky prodeji nadbytečných zásob uranu ze státních hmotných rezerv.

Ztráta Konsolidační banky (KoB) se má nadále účtovat mimo státní rozpočet a být zahrnuta do státních financí v širším slova smyslu - do soustavy veřejných rozpočtů. "Ztráta se nedá předvídat," zdůvodnil rozhodnutí ministr Mertlík.

"Argument, že ztráta KoB je předem těžko vyčíslitelná, se dá použít i v případě mnoha dalších položek," odmítl ministrovo tvrzení Zahradník. Stejný názor má i člen rozpočtového výboru a poslanec za ODS Libor Ježek. "Ztrátu lze předem naplánovat, pokud jsou známy privatizační záměry. Poté by se její nepředví

datelnost pohybovala v řádu procent," řekl. "Pokud nepůjde přes rozpočet, umožníme vládě uklízet výdaje do KoB bez kontroly," upozornil.

Vláda se nad novým návrhem rozpočtu sejde znovu 13. listopadu. Do té doby by mělo Ministerstvo financí zapracovat záměry kabinetu do nového návrhu. Vláda by měla předložit poslancům opravený rozpočet do 19. listopadu. První čtení návrhu by mělo proběhnout na prosincové parlamentní schůzi.

Zdroj: HN z 8. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU