Ostravská záložna má deset dnů pro obnovení výplat vkladů

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) zakázal přijímat a vyplácet vklady 1

Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) zakázal přijímat a vyplácet vklady 1. Družstevní záložně Ostrava, na níž uvalil nucenou správu, na deset dnů. Během této doby se společně s vedením záložny pokusí dohledat prostředky, aby se po uplynutí lhůty mohlo začít alespoň s částečnou výplatou. V závěru týdne to uvedl mluvčí ÚDDZ Zdeněk Ludvík.

Úřad uvalil na tuto kampeličku nucenou správu, protože neměla dostatek hotovosti. "Záložna měla problémy již v září, kdy jí pro výplatu vkladů scházelo 200 miliónů korun. ÚDDZ tehdy nepřistoupil k nucené správě, protože záložna měla aktivity v dceřiné společnosti a byla naděje, že peníze dohledají. To se ovšem nestalo a naopak se propad prohloubil na 500 miliónů

korun," řekl Ludvík.

Prezident České asociace záložen Richard Mandelík označil tato čísla za překvapivá s tím, že asociace takové informace nemá. "Já tvrdím, že to není pravda," prohlásil.

1. Družstevní záložna je s počtem 25 tisíc klientů a objemem spravovaných vkladů 3,46 miliardy korun největší kampeličkou v zemi a třetí, na kterou byla uvalena nucená správa.

Ministr financí Pavel Mertlík jednoznačně odmítl útoky ze strany asociace, že za uvalením nucené správy je akce, která by měla poškodit družstevní záložnictví. "Jde o standardní opatření, které řeší konkrétní situaci v konkrétním peněžním ústavu," dodal Mertlík. Záložna podle něj nebyla schopna dostát svým závazkům a přijaté opatření je ochranou těch prostředků, které v ní zůstaly.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Ivan Přikryl označil uvalení nucené správy za absurdní a za komplot bank, protože důvody ke správě prý existují již rok a půl.

Mandelík v rozhovoru pro HN přímo uvedl, že ÚDDZ přistoupil k uvalení nucené správy

na nátlak Ministerstva financí.

Zdroj: HN z 8. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka