Stát prodá Českou spořitelnu vyčištěnou od většiny špatných úvěrů

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Nečekané bylo včerejší rozhodnutí vlády Miloše Zemana

Nečekané bylo včerejší rozhodnutí vlády Miloše Zemana. Ačkoli to původně nebylo součástí vládního jednání, ministři rozhodli, že stát znovu pomůže největší bance pro drobné střadatele České spořitelně (ČS). Pochybné a ztrátové úvěry v celkové hodnotě maximálně 33,3 miliardy korun budou nejpozději do konce tohoto roku převedeny na státní Konsolidační banku.

Ta za ně zaplatí 60 procent nominální hodnoty, nejvíce však 20 miliard korun. Vláda tak rozhodla v době, kdy vrcholí jednání o prodeji České spořitelny rakouské Erste Bank, a reagovala tak pravděpodobně na požadavky rakouské banky. Jak vysvětlil ministr financí Pavel Mertlík, jde o nesplácené úvěry nejhorší kvality. Těch měla Česká spořitelna v polovině

letošního roku téměř 44 miliard. Spořitelna se tedy před privatizací zbaví většiny z nich. Dodal, že celá operace může státní Konsolidační bance způsobit ztrátu maximálně šesti miliard korun.

Poslední pomoc

Jde ve skutečnosti o čtvrtou vládní pomoc České spořitelně za poslední dva roky. Tentokrát patrně jde o pomoc poslední. "Máme dobré důvody domnívat se, že privatizace České spořitelny dopadne ú- spěšně, a to ještě do konce tohoto roku. Proto myslím nehrozí, že by ještě někdy v budoucnu musela vláda podnikat podobná opatření," řekl doslova Mertlík. Odmítl specifikovat, kolik nyní po tak rozsáhlém očištění může stát za prodej majoritního balíku ČS inkasovat. Erste Bank si je rizik, které ze špatných úvěrů spořitelny vyplývají, vědoma, a tak v uplynulých týdnech usilovala o to, aby česká vláda banku co nejvíce vyčistila.

Podle rakouského týdeníku Format má Erste Bank koupí České spořitelny šanci buď vystoupat obratem do první ligy evropských velkobank nebo se v případě neúspěchu dostat "českým dobrodružstvím" do vážných miliardových problémů. "Je nemyslitelné, abychom takovou zátěž převzali," cituje Format generálního ředitele Erste Bank Andrease Treichla. Podle informací ČTK nabízí Erste Bank za spořitelnu očištěnou v rozsahu, který včera schválila vláda,

500 milionů euro, což představuje 18,3 miliardy korun.

Zdroj: LN z 9. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka