Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo uzavřelo pobočky

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo (ŽSÚD), podle objemu vkladů čtvrtá největší družstevní záložna v ČR, uzavřelo od dnešního dne dočasně všechny pobočky. Jak ČTK sdělil tiskový mluvčí ŽSÚD Josef Zábranský, důvodem tohoto kroku je zhoršení situace v oblasti peněžního družstevnictví. ŽSÚD eviduje více než 10.000 členů s vklady téměř jedna miliarda korun.

"V důsledku zhoršení situace v oblasti peněžního družstevnictví rozhodlo představenstvo ŽSÚD požádat o spolupráci Úřad pro dohled nad družstevními záložnami," uvedl Zábranský a dodal, že cílem uzavření poboček je předejít případné panice, která by mohla vyvolat předčasné výběry peněz. "To by mohlo v konečné fázi výrazně poškodit družstvo a jeho členy," upozornil Zábranský.

Mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Zdeněk Ludvík dnes ČTK potvrdil, že úřad se zástupci ŽSÚD jedná a řeší vzniklou situaci. Bližší stanovisko však neposkytl. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu nicméně Ludvík řekl, že ŽSÚD úřadu navrhla vlastní řešení, které má zabezpečit, že po uplynutí 14 dní zákazu činnosti bude moci záložna vyplácet alespoň část vkladů. "Pokud by se tak nestalo, úřad může i tuto lhůtu ze zákona prodloužit," dodal.

ŽSÚD bylo podle svých internetových stránek založeno v březnu 1997 a ke konci roku mělo dvě pobočky, 646 členů a 56 miliónů korun vkladů. O rok později, ke konci roku 1998, již hospodařilo s vklady 304 miliónů korun.

ŽSÚD není první záložnou, která se ocitla v potížích. Například na 1. družstevní záložnu Ostrava byla 4. listopadu uvalena nucená správa, v pondělí zastavil Úřad pro dohled na družstevními záložnami výběr vkladů Rodinné záložně Moravské Budějovice. Doudlebská družstevní záložna v pondělí 8. listopadu zavedla pořadník na výplatu termínovaných vkladů, protože vzhledem k jejich objemu nemohla uspokojit všechny žadatele o vyplacení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka