Největší americká banka je vyšetřována Senátem

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Americká bankovní skupina Citigroup je vyšetřována komisí amerického Senátu

Americká bankovní skupina Citigroup je vyšetřována komisí amerického Senátu. Její divize, mající na starost soukromá bankovní konta, přijímala finanční vklady od zkorumpovaných politiků z Pákistánu, Nigérie, Mexika a Gabunu. Komise zjistila, že ačkoliv většina klientů banky je v pořádku, její služby v minulých letech využívali i drogoví dealeři, politici se špatnou pověstí.

Banka sloužila i jako pračka pro daňové úniky.

Jedním z prominentních klientů Citigroup, která se tehdy jmenovala ještě Citibank, byl podle senátní komise například manžel bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhuttové Asíf Ali Zardárí. Ten působil ve funkci senátora a dokonce i ministra vlády za dob "panování" své manželky. Poté, co byla tato vláda svržena, byl Zardárí v lednu 1996 za korupci odsouzen do vězení. Zardárí podle vyšetřovatelů využíval některá ze svých kont u Citibank, která měl otevřena ve Švýcarsku, aby očistil desetimilionový úplatek, jenž získal za pomoc při uzavření kontraktu týkajícího se dovozu zlata. Citigroup uvedla, že v tomto případě nepřekročila žádný zákon. Komise se ale domnívá, že měla mnohem důrazněji Zardárího prověřit. Ten si svá konta otevřel v roce 1994 a první podezření z korupce se okolo něj objevila již o čtyři roky dříve.

Podezřelá klientela

Výkonný ředitel banky John Reed komisi přiznal, že ho jeho lidé informovali o problémech Zardárího s obviněním z korupce v únoru 1994. Přesto o rok později Citibank Zardárímu otevřela ve Švýcarsku tři účty. Reed komisi přiznal, že si v té době pomyslel, že ten úředník, který konta založil musí být "naprostý idiot". K dalším sporným klientům Citibank patří například starší bratr mexického prezidenta Raúl Salinas, který byl v roce 1995 zatčen pro podezření z účasti na vraždě politického odpůrce svého bratra.

Na listině klientů je také gabunský prezident Omar Bongo, podezřelý z přijetí "daru" ve výši padesáti milionů dolarů od jedné velké francouzské ropné společnosti, která v jeho zemi těží ropu. Banka také určitou dobu vedla jako své klienty dva syny nigerijského diktátora Saniho Abachy Mohammeda a Ibrahima. Jejich konta, na nichž bylo více než 110 milionů dolarů, byla nakonec po uvěznění Mohammeda za vraždu zmrazena. Reed, který podle komise neučinil na začátku devadesátých let navzdory varovným signálům důrazná opatření, která by aféře zabránila, má být komisí v nejbližších dnech vyslechnut. Očekává se, že přizná, že banka jednala laxně, na druhé straně bude ale pravděpodobně argumentovat tím, že banka nyní zavedla přísnější režim monitorování klientů a část zodpovědných manažerů byla přeložena. Někteří lidé v Citigroup, kteří na skandálu nesou podíl, však sedí stále na svých místech.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka