Věrnost spořitelně se vyplatí

10.11.1999 | ,
BYDLENÍ


První účastníci začali spořit již na podzim roku 1993

První účastníci začali spořit již na podzim roku 1993. V průběhu následujících let počet smluv značně vzrostl a dnes dosahuje 2,6 milionu. Vzhledem k velmi podobným podmínkám se téměř nevyplatí měnit po pěti letech svoji stavební spořitelnu.

O polovinu více

Klient, který nečerpá úvěr, se u všech spořitelen může těšit na úrokové zvýhodnění nebo jinou odměnu. Nezdaněný tříprocentní výnos se zvyšuje na 4,5 % (někde i na 5 %). Modifikované zvýhodnění nabízí VSS KB, která přičte polovinu částky úroku. Následné smlouvy doprovází v některých případech peněžní pozornost. Wüstenrot láká superbonusem, který podle výše cílové částky může dosáhnout až 1500 Kč. Podobně Raiffeisen přidá věrným k jedenácti splátkám od klienta svoji dvanáctou. Jestliže si účastník chce peníze po pěti letech vybrat, měl by počítat s tříměsíční výpovědní lhůtou. Končíli smlouva např. v březnu 2000, je třeba ji ještě během letošního roku vypovědět. S novou smlouvou se znovu vypočítává ukazatel zhodnocení, který sice roste díky úrokům rychleji, začíná však běžet povinná dvouletá doba spoření, po jejímž uplynutí lze poskytnout úvěr. Jestliže klient pro nejbližší rok plánuje větší výdaj, není moudré smlouvu vypovídat, ale "podržet" peníze na úročeném účtu.

Minimálně až za dva měsíce

Státní podpora se přiznává jednou ročně pouze fyzickým osobám a odpovídá stavu úspor k 31. 12. Po celých pět let se podpora pouze eviduje, k výplatě dochází až po skončení cyklu. V posledním roce spoření (v našem případě jde pouze o leden, únor, březen) se lze rozhodnout, zda ji vyčerpat na starou či novou smlouvu. Při složení 18 000 Kč během doby trvání původní smlouvy získá klient podporu již v tomto roce. Přichází však o její úročení během následujících pěti let nového cyklu. Zatímco úspory a úroky se vyplácejí po uplynutí výpovědní lhůty téměř okamžitě, státní podpora se nejprve nárokuje na ministerstvu financí. O zálohy za první pololetí se žádá k 30. červnu a převádí se stavební spořitelně do dvou měsíců, tedy někdy v průběhu září. V některých spořitelnách se podpora přidává rovnou k úsporám.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ