Richard Mandelík je pro změnu systému dohledu nad záložnami

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


V projednávané novele zákona o peněžním družstevnictví chce Česká asociace záložen (ČAZ) stejně jako ministerstvo financí učinit řadu změn. V této chvíli je především namístě zcela změnit systém dohledu nad peněžními záložnami. ČTK to včera řekl výkonný prezident ČAZ Richard Mandelík.

"Chceme, aby Úřad (pro dohled nad družstevními záložnami - pozn. ČTK) byl nezávislý asi na úrovni Komise pro cenné papíry, protože je to lepší koncepce, než když má ministerstvo financí tak velký vliv na ředitele," uvedl Mandelík s tím, že při prosazování takové změny asi ČAZ nebude úspěšná.

Novela by měla umožnit záložnám, aby členská schůze dostala více práv, ale zároveň posílit osobní odpovědnost lidí ve vedení. Podstatou novely, jejíž návrh obdržela Poslanecká sněmovna v polovině letošního roku, je posílení dohledu včetně zavedení povinného licencování všech kampeliček a úprava pojištění vkladů na stejnou úroveň jako u bank. Původně měla nová zákonná úprava platit od počátku roku 2000.

"Měli bychom dosáhnout toho, aby byla pravda, že družstvo je soukromé, protože stát zatím může zasahovat, jak nyní vidíme, až moc," dodal Mandelík.

V ČR nyní podle Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami působí 102 záložen, z nichž 71 je aktivních. Celkový počet členů je přes 110.000 s vklady za zhruba 11 miliard korun. Z tohoto celkového počtu má k dnešnímu dni v pěti problematických záložnách nedobytné vklady přes 92.000 družstevníků (85 procent) v celkovém objemu přes 8,5 miliardy Kč, což jsou čtyři pětiny všech prostředků svěřených kampeličkám.

Na Družstevní stavební záložnu Praha (2500 členů, přes 300 miliónů Kč) byla uvalena nucená správa 4. října. Stejné opatření postihlo 1. Družstevní záložnu Ostrava (25.000 členů, na 3,5 miliardy Kč) 4. listopadu.

Úřad pro dohled nad družstevními záložnami 8. listopadu vzhledem k prozatímnímu nedostatku likvidních prostředků na 14 dní pozastavil výběr vkladů v Rodinné záložně Moravské Budějovice (31.000 členů, 1,7 miliardy Kč). Ve stejný den se do potíží s likviditou dostala Doudlebská družstevní záložna (11.000 členů, 400 miliónů Kč). Na výplatu termínovaných vkladů zřídila záložna pořadník.

V úterý 9. listopadu uzavřelo pobočky Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo (10.000 členů, jedna miliarda Kč) a včera omezila provoz poboček Českomoravská družstevní spořitelna (13.000 členů, 1,7 miliardy Kč). Úřad včera těmto kampeličkám zmrazil provoz na čtrnáct respektive šedesát dní.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka