Šéf dohledu nad kampeličkami včera nečekaně odstoupil na vlastní žádost

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Petr Procházka odstoupil ze své funkce

Ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Petr Procházka odstoupil ze své funkce. Ministr financí Pavel Mertlík ho včera s okamžitou platností odvolal. "V žádosti uvedl, že odstupuje z osobních důvodů," uvedl mluvčí ministra financí Libor Vacek.

Mluvčí ÚDDZ Zdeněk Ludvík dodal, že Procházka důvody své rezignace nevysvětlil a že si je ani nepřeje projednávat skrze média. Podle některých dobře informovaných zdrojů mohlo být za Procházkovým odstoupením obava o vlastní život. "Někteří představitelé kampeliček mu vyhrožovali," uvedl pro HN dobře informovaný zdroj, který si však nepřál být jmenován.

"Možná ani není důvodem, že by ÚDDZ konal dohled v záložnách příliš horlivě. Možná nebyly výsledky jeho šetření shodné se zadáním z Ministerstva financí (MF)," domnívá se výkonný prezident České asociace záložen Richard Mandelík. Nelze vyloučit ani tlak z MF. To sice nenese za sektor družstevních záložen přímou odpovědnost, ministr však jmenuje šéfa dozoru. "Chceme,

aby ÚDDZ byl nezávislý asi na úrovni Komise pro cenné papíry, aby Ministerstvo financí nemělo tak velký vliv na ředitele," dodal Mandelík.

MF podle svého včerejšího prohlášení nicméně vývoj situace ve spořitelním družstevnictví nadále sleduje a je připraveno účastnit se všech jednání, která budou směřovat ke stabilizaci sektoru a k ochraně střadatelů.

Procházka rezignoval na funkci ve chvíli, kdy se několik významných záložen během krátké doby dostalo do potíží. Na Družstevní stavební záložnu Praha a na 1. Družstevní záložnu Ostrava byla uvalena nucená správa. ÚDDZ poté pozastavil výběr vkladů v Rodinné záložně Moravské Budějovice, do potíží s likviditou se dostala i Doudlebská družstevní záložna. Po uzavření poboček zmrazil ÚDDZ činnost Živnostenského Sp

ořitelního a Úvěrového družstva a Českomoravské družstevní záložny.

Na uvolněné místo v čele ÚDDZ jmenoval ministr financí s účinností od 11. listopadu Ivo Vrzala z Union Group, který do roku 1993 působil v Agrobance Praha, poté vystřídal několik řídících funkcí v Union bance. V posledních měsících pracoval pro Union Group.

Do kompetence ÚDDZ spadá 102 záložen, z nichž je 71 je aktivních s vklady zhruba za 11 miliard korun. V pěti problematických záložnách je zablokováno 8,5 miliardy Kč vkladů, což jsou čtyři pětiny všech prostředků svěřených kampeličkám. Ke svým penězům nyní nemůže 85 procent všech družstevníků.

Zdroj: HN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka