K podnikání bude nutná bezúhonnost

11.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vyšší nároky na podnikatele klade vládou předložená novela živnostenského zákona, kterou včera 157 hlasy přijala Poslanecká sněmovna

Vyšší nároky na podnikatele klade vládou předložená novela živnostenského zákona, kterou včera 157 hlasy přijala Poslanecká sněmovna. Novela zpřísňuje požadavky na bezúhonnost podnikatelů a přitvrdí rovněž podmínky pro podnikání zahraničních osob.

Přístup k podnikání by na žádost samotných živnostenských úřadů konečně měl být účinně zamezen těm, kdo byli pravomocně odsouzeni za spáchání úmyslného trestného činu. Podnikatelé také budou povinni zajistit, aby vybrané živnosti provozovali pouze odborně způsobilí lidé.

Poslanci zpřesnili i procesní postup při řízení před živnostenskými úřady a vydávání živnostenských průkazů. Úřad by mohl podnikateli, který živnost již nejméně po dva roky nevykonává, zrušit dříve vydané oprávnění. V případě, že oprávnění někomu bude na základě sankce zrušeno, úřad jeho jméno, ať již půjde o fyzickou nebo právnickou osobu, zveřejní prostřednictvím speciálního seznamu.

Vydání průkazu k živnostenskému podnikání bude v případě cizinců, kteří nepodnikají v zahraničí, vázáno na povolení k pobytu na území České republiky. Toto ustanovení zákona se však v souladu s dohodami o přidružení netýká občanů ze zemí Evropské unie. Živnostenský úřad by cizincům m

ohl oprávnění k podnikání zrušit, pokud nebudou státu platit sociální zabezpečení.

Zdroj: HN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU