Úvěr u stavebního spoření je jen na bytové potřeby

11.11.1999 | ,
BYDLENÍ


Každý úvěr ze stavebního spoření, tedy jak řádný, tak i překlenovací, podléhá účelovému omezení podle zákona č

Každý úvěr ze stavebního spoření, tedy jak řádný, tak i překlenovací, podléhá účelovému omezení podle zákona č. 96/1993 Sb. v platném znění. Podle něj je možné tyto prostředky využít pouze na bytové účely.

Ú

věr smí být stavebními spořitelnou poskytnut a účastníkem stavebního spoření použit pouze na financování bytových potřeb. Pořízení bazénu, satelitní antény či sauny není možné financovat tímto způsobem samostatně. Tato možnost přichází v úvahu pouze v rámci čerpání úvěru, např. na získání bytu nebo výstavbu rodinného domu, kdy klient řeší svou základní bytovou potřebu.

Všechny

stavební spořitelny se striktně drží litery zákona o stavebním spoření, který v § 6 definuje pojem bytové potřeby účastníka spoření. Těmi se rozumí jednak získání bytu, výstavba nebo koupě stavby pro bydlení, získání stavebního pozemku za účelem výstavby stavby pro bydlení a řada dalších. Bytové potřeby rovněž zahrnují i změnu, modernizaci a údržbu bytu, stavby pro bydlení nebo její části.

Stavební spořitelna provádí kontrolu správného použití poskytovaného úvěru. V případě jeho použití na jiné než bytové potřeby je stavební spořitelna ze zákona oprávněna požadovat okamžité vrácení celkové částky poskytnutého úvěru

. Účastník je v tomto případě povinen úvěr nebo jeho část vrátit ve lhůtě stanovené stavební spořitelnou.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ