Jak vznikala česká komise pro cenné papíry

11.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


1996

1996

květen
- Na mezinárodní konferenci Privatizace - zkušenosti a perspektivy předseda Burzovní komory Burzy cenných papírů Praha Tomáš Ježek uvedl, že nejvážnějším úkolem českého kapitálového trhu je založení Komise pro burzovní obchod, která bude dozírat nad kapitálovým trhem.
15. prosince
- Jedním z výsledků setkání odborníků na kapitálový trh ve vládním zámku v Kolodějích bylo rozhodnutí o nutnosti vzniku nezávislé Komise pro cenné papíry.

1997
1. února
- Z odboru dozoru nad kapitálovým trhem Ministerstva financí vznikl Úřad pro cenné papíry - byl tak naplněn jeden ze závěrů kolodějské schůzky.
12. února - Pracovní skupina pro přípravu Komise pro (KCP) vedená předsedou burzovní komory Tomášem Ježkem zveřejnila projekt tohoto budoucího vrcholného regulatorního orgánu domácího kapitálového trhu.
19. února
- Ustavující zasedání Komise pro kapitálový trh, která začala fungovat při Úřadu pro cenné papíry. Ministr financí Ivan Kočárník předal jejím členům jmenovací dekrety.
16. dubna - Zřízení nezávislého orgánu státní správy pro výkon dozoru nad kapitálovým trhem se stalo jedním z úkolů vládního balíčku ekonomických opatření č. 1.
Duben - Tomáš Ježek předložil návrh na zřízení Komise pro Ministerstvu financí, premiérovi a Parlamentu.
6. června
- Ministr financí Ivan Pilip podepsal návrh zákona o Komisi pro cenné papíry.
18. června - Vláda schválila návrh Ministerstva financí na zřízení Komise pro cenné papíry. Následujícího dne byl zákon předán Parlamentu.
28. srpna - Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučil kvůli řadě nejasností a nepoužitelných formulací sněmovně odročit projednávání zákona o KCP.
11. listopadu - Poslanecká sněmovna přijala Zákon o KCP.
10. prosince - Senát vrátil dolní komoře Parlamentu návrh zákona o KCP, senátoři odstranili některé nepřesnosti a legislativní chyby.

1998
13. ledna
- Poslanecká sněmovna schválila 144 hlasy ze 193 přítomných poslanců "senátní verzi" návrhu Zákona o KCP.
27. ledna - prezident Václav Havel podepsal Zákon o KCP.
1. února - Úřad pro byl převeden do přímé působnosti ministra financí Ivana Pilipa, a to do doby vzniku Komise pro cenné papíry.
4. března - Vláda navrhla předsedu a členy prezidia KCP. Předsedou by měl podle návrhu být vedoucí správy cenných papírů Commerzbank Jan Müller, členy prezidia pak předseda Burzovní komory Tomáš Ježek, současný ředitel Úřadu pro František Jakub a vedoucí inspekce Univyc Michal Stošek.
25. března - Michal Stošek, který měl být podle návrhu vlády jedním členem prezidia KCP, odmítl z osobních důvodů jmenování.
26. března - Prezident Václav Havel jmenoval na Pražském hradě předsedu a dva členy prezidia Komise pro cenné papíry. Předsedou KCP byl jmenován Jan Müller, členy prezidia byli jmenováni Tomáš Ježek a František Jakub.

Zdroj: Ekonomik 2/99

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU