Aktivita na burze byla mizivá

16.11.1999 | ,
Domovská stránka


Letargie pondělního podzimního rána se plně promítla do aktivity obchodníků a investorů na pražské burze cenných papírů

Letargie pondělního podzimního rána se plně promítla do aktivity obchodníků a investorů na pražské burze cenných papírů. Pokud jsme byli v poslední době zvyklí na poměrně nízké objemy a pohyby cen, pondělí svou mizivou aktivitou překonalo veškerá očekávání. Jediným rostoucím titulem se staly akcie stavební společnosti IPS Praha, které tak napravily páteční propad způsobený zavíráním pozic po poměrně vysokém nárůstu z posledních dní. Akcie IPS Praha se do

zájmu investorů dostaly především zpomalením poklesu ukazatele stavební výroby ve spojením s prodejem majoritního balíku strategickému vlastníku.

Navíc tento titul patří do malé skupiny velkých českých podniků, které lze označit jako fundamentálně dobré. Po pátečním poklesu na cenu 147,40 korun se IPS dostaly v pondělí na hodnotu 152,10, což činí procentuelní nárůst o 3,18 % Jestliže nejvýznamnější nárůst zaznamenaly IPS, tak o SPT Telecom se dá uvést, že s tímto titulem o největší tržní kapital

izaci na českém trhu neproběhl jediný obchod s povinnosti. V číselném vyjádření poklesly ČEZ na hodnotu 92,20, KB na 879, Česká spořitelna na 184 Kč a České radiokomunikace posílily na závěrečnou cenu 1090 Kč. Ráno ČSÚ zveřejnil údaje o vývoji makroekonomických tržeb.

Ty za měsíc září vzrostly o 0,6 % proti minulému roku. Podle ČSÚ má tento nárůst na svědomí zejména prodej a opravy motorových vozidel. Telekomunikace vzrostly v září o 7,7 % a pošta o 5,9 %. Kromě zajímavého vývoje okolo fúze Vodafone Airtouch s německým telekomunikačním gigantem Mannesman byly evropské akciové trhy velmi klidné. Změnu však může přinést zasedání FED ohledně pohybu úrokových měr v USA. Všeobecně se však očekává, že sazby zůstanou na současné úrovni.

Zdroj: LN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka